PRIMJER DRUGIMA: Kakanj domaćin 11. Sjednice Udruženja poljoprivrednika FBIH

Jedanaesta redovna sjednica Udruženja poljoprivrednika FBIH održana je u ponedjeljak, 02. decembra, u sali Općinskog vijeća Kakanj. Domaćini su se potrudili da protekne sve u najboljem redu. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih poljoprivrednih udruženje iz Federacije BIH.

Pored predstavnika poljoprivrednika, obzirom da se radilo i o završnoj sjednici za 2019. godinu, koja je bila i svečanog karaktera, prisustvovali su načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, bivši načelnik Općine kakanj i trenutni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BIH Nermin Mandra, a prisustvo su bili najavili i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić i Kantonalni ministar poljoprivrede ZDK Mirnes Bašić, ali su bili spriječeni doći.

Na sjednici su se sumirali rezultati rada u tekućoj godini, a isto tako izneseni su planovi rada za narednu godinu. U svečanom dijelu sjednice uručene su prigodne zahvalnice za doprinos razvoju poljoprivrede. Čast da uruči zahvalnicu bivšem načelniku Općine Kakanj i trenutnom zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BIH Nerminu Mandri, čovjeku koji je primjer i model ostalim lokalnim zajednicama kako razvijati poljoprivrednu proizvodnju, pripala je Emiru Džafiću, predsjedniku Udruženja poljoprivrednika VI-MILK Visoko i ujedno podpredsjedniku Federalnog udruženja poljoprivrednika.

U svom obraćanju poljoprivrednicima predstavnici Općine Kakanj naglasili su svoju opredijeljenost razvoju poljoprivrede kroz planski dokument Strategija razvoja poljoprivrede Općine Kakanj 2013-2021. Iznijeli su podatak da je prilikom preuzimanja mandata načelnika Općine Kakanj, Nermin Mandra zatekao budžet za poljoprivredu u iznosu od 38 hiljada maraka i svake godine su povećavali navedenu stavku tako da danas u 2019. godini budžet za poljoprivredu iznosi 555 hiljada maraka.

Kakanjski poljoprivrednici za razliku od visočkih imaju snažnu podršku općinske administracije, a to se najbolje vidi po rezultatima rada i pozitivnom trendu povećanja svih vrsta proizvodnji.

Poljoprivrednici su se na kraju zahvalili domaćinima na gostoprimstvu, te istakli da se nadaju da će i ostale lokalne zajednice krenuti primjerom podrške poljoprivredi kao Općina Kakanj.

fb-share-icon0