Priča visočke gimnazijalke Semine Pinjić: CARPE DIEM

Carpe diem, tj. iskoristi dan! Ova svima nama dobro poznata izreka toliko puta je bila izgovorena u našem razredu da nam je postala i vodilja.

Svaki dan trudili smo se iskoristiti ga što bolje, ispuniti ga smijehom i odbaciti sve što nas muči. Izabrali smo društveno izborno područje i niko se nimalo nije pokajao. Samo nekoliko dana je bilo potrebno da shvatimo da je to bila prava odluka. Svako je dobio neku ulogu, od modela za slikanje, šaljivdžije, do obezbjeđenja, ali, naravno, sve je to bila šala uz pomoć koje smo uljepšavali naše dane.

Najčešća poruka koja nam je svima na mobitel pristizala bila je: “Kasnim, nek’ ne piše”.

Dvije učenice su bile zadužene za snimanje “vlogova”, pa se danas, zahvaljujući tim videima, prisjećamo lijepih trenutaka.

Skoro svaki veliki odmor atmosferu je podizao “Cigi” na kojem su puštani razni hitovi uz koje bismo pjevali, učili nove plesove, opuštali se od učenja i testova.

Na Engleskom se uvijek znalo koji učenici vežu pertle kada profesor počne prozivati, jer su jedino one bile spas. Naravno, moram spomenuti da smo prije situacije sa virusom imali mnogo terenske nastave sa profesorom Geografije. Iz današnje perspektive gledano, prebrzo prelazeći velike udaljenosti i umarajući se.

Pored svega ovog, veoma zanimljive trenutke su omogućili časovi kod profesora Latinskog na trećoj godini, te profesorice Historije i, naravno, kod naše najbolje razrednice. Radovali smo se svakom njenom času i njenom “POZDRAV SUNCU” i ovom prilikom joj se zahvaljujemo i izvinjavamo za sve naše nestašluke.

Zahvalit ću se i svojim prijateljima iz razreda na lijepim uspomenama i nezaboravnim trenucima.

Davno je rekao Aristotel da je čovjek zoon politikon, tj. društveno biće. Da bismo bili dosljedni svojoj društvenosti, nećemo slijediti Keopsovu tezu da je čovjek čovjeku vuk, nego ćemo slijediti društvenu tezu da je čovjek čovjeku drug.

Tekst: Semina Pinjić / Gimnazija “Visoko” / Društveno izborno područje