Priča o stolaru i njegovim problemima

Jednom prilikom sam angažovao vrhunskog stolara da mi pomogne u renoviranju stare poljske kućice i upravo mu se završio prvi težak dan na tom poslu. Pukla mu je guma pa je izgubio jedan sat rada, električna pila mu je otkazala, a sada mu se stari kamionet odbija pokrenuti. Dok sam ga vozio kući, sjedio je ozbiljan u kamenoj tišini, vjerovatno zabrinut kako će nastaviti dalje raditi.

Kada smo stigli, pozvao me da upoznam njegovu porodicu. Dok smo išli prema vratima, na kratko je zastao ispred malog stabla, dodirujući vrhove grana s obje ruke. Prije nego što su se vrata kuće otvorila, on se nevjerovatno transformirao. Njegovo preplanulo lice zasijalo je osmijesima te je zagrlio svoje troje male djece i supruzi dao poljubac.

Nakon što sam upoznao njegovu porodicu, otprati me do automobila. Prošli smo kraj stabla, a ja sam gorio od radoznalosti. Pitao sam ga šta je to što sam maloprije vidio.

“Oh, to je moje „stablo briga”, odgovorio je. “Znam da ne mogu izbjeći probleme na poslu, ali jedno je sigurno, ti problemi ne pripadaju kući, mojoj ženi i djeci. Zato ih samo objesim na stablo svake večeri prije nego što uđem u kuću. Ujutro kad krenem na posao ponovo ih uzmem.”

Na trenutak zastane. “Ali nevjerovatno je… kad u jutarnjim satima dođem da ih ponovo pokupim, nema ih ni približno onoliko koliko se sjećam da sam ih objesio prethodne večeri.”.