Preventivni mamografski pregledi u ZDK: 7.901 pregleda, 188 žena upućeno na dalju dijagnostiku

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, prezentovao je danas dosadašnje rezultate ostvarene tokom akcije besplatnog pregleda malignoma dojke mamografskim pregledom za žene i muškarce u ovom kantonu u dobi od 50 do 69 godina.

Projekat se odnosi na preventivno djelovanje, a za godinu i po, od kada se provodi, postignuti su rezultati koji upućuju na širenje svijesti javnosti o značaju preventivnog djelovanja, koji su danas predstavljeni na press konferenciji.

„Moram naglasiti da smo postigli cilj kod 36,1% pregledanih žena, jer im je to bila prva mamografija u životu. To nam zaista daje motiv za nastavak projekta, jer smo uspjeli podignuti svijest o važnosti preventivnog pregleda“, izjavila je dr. Elma Kuduzović, rukovodilac odjeljenja za promociju zdravlja.

U okviru aktivnosti projekta pregledana je 7901 žena, od toga njih 36,1% je na mamografiju došlo prvi put, a radi se o ženama zrele dobi. Zbog pozitivnih ostvarenih rezultata projekat nastavlja i ove godine u 9 zdravstvenih ustanova.

„Prevencija, naročito kod ovih oboljenja znači u 100% iznosu i izlječenje tog oboljenja ukoliko se na vrijeme dijagnosticira“, rekla je spec. dr. Indira Mundžić, pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ko može dobiti rak dojke? Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rijeđe nego žene. Za sve vrijedi isto: preventivni pregled i rano otkrivanje raka povećava šanse za izliječenje.

(Ajna Nikontović)
zenicainfo.ba