PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU: Slijedi li katarza ili zatezanje odnosa

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je jučer na doživotnu kaznu zatvora. Kaznu je izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Ova presuda podijelila je bosanskohercegovačke političare dok je međunarodna zajednica ostala jedinstvena u stavu da lideri svih političkih opcija trebaju poštivati presudu međunarodnog suda.

Bh. političari iz reda bošnjačkog naroda pozdravili su ovu presudu uz poruku da je ratnog zločinca stigla zaslužena kazna dok su bosanskohercegovački političari iz reda srpskog naroda zauzeli stav kako je Haški sud donio političku odluku.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz rekao je da je sud Ujedinjenih nacija osudio ratnog zločinca Radovana Karadžića za njegove zločine na kaznu doživotnog zatvora čime je poslao značajnu poruku da pravda može nadvladati zlo.

Veliki je broj izjava u kojima se izražava žaljenje što Međunarodni sud u presudi nije uspostavio vezu između Karadžića i Beograda, te što nije, prema optužnici, osuđen i za genocid u Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Sanskom Mostu, Ključu i Foči.

Pored potvrđenih optužbi za genocid i Srebrenici, Karadžić je danas ponovo proglašen krivim i za zločine protiv čovječnosti u svim područjima za koje je optužen.

Presuda Karadžiću sigurno će biti jedna od gorućih tema u bosanskohercegovačkom, ali i regionalnom političkom životu, a pitanje je da li će biti razlog za konačnu katarzu ili dalje zatezanje odnosa.