Preporuke za vlasnike kućnih ljubimaca u doba pandemije koronavirusa

Veterinari kao i svugdje u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini također rade po posebnim uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa. U ambulante nema ulaska bez dezinfekcije, a u čekaonicama nema gužve. Liječnici uz hitne slučajeve primaju i ostale ljubimce.

Iako istraživanja kažu da se virus ne prenosi s kućnih ljubimaca na ljude, a ni obrnuto, veterinari pozivaju na oprez.

– Apeliramo da ako nije stvarno hitan slučaj da ljudi pokušavaju izbjegavati dolazak, u jednu ruku štite sebe, štite nas na kraju krajeva koji se isto brinemo o tim kućnim ljubimcima – izjavila je Feni službenica za odnose s javnošću i marketing u Fondaciji Dogs Trust za BiH Sanja Bianculli.

Pretpostavlja se da se ovaj virus proširio na ljude sa slijepih miševa, preko ljuskara, i zbog toga među stanovništvom postoji zabrinutost povodom pitanja da li druge životinje, a naročito kućni ljubimci, psi i mačke, mogu oboliti ili da ljudima prenesu COVID-19.

Bianculli objašnjava da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), do sada nema dokaza da pas, mačka ili bilo koji drugi kućni ljubimac može da oboli i na čovjeka prenese COVID-19.

U vrijeme širenja epidemije pitanje je da li pse i mačke treba izvoditi u šetnju.

– Psi i mačke na svojim šapama mogu iz vanjske sredine donijeti COVID-19, isto kao što ga čovjek može donijeti u kuću na obući i predmetima koje upotrebljava (novčanik, novac, ključevi, mobilni telefoni…) Zato bi trebalo poslije svake šetnje s kućnim ljubimcem pojačati higijenu – kazala je Bianculli.

Ističe da bi šetnje trebale biti kratke, a da se šape poslije šetnje operu običnim sapunom i posuše peškirom.

Takođe, preporuka je da se izbjegava najprisniji kontak s kućnim ljubimcima, da ih se ne ljubi, ne dozvoljava da ulaze u krevete gdje spavaju djeca i odrasli, te ne dolaze u dodir sa hranom za ljudsku upotrebu.

Ipak, Bianculli poziva građane da se pridržavaju svih uputa koje izdaju nadležni organi.

– Tokom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet vašega psa te redovito održavajte higijenu ruku – ističe Bianculli.

Preporuka je da se tokom šetnje uvijek nadziru psi i da se vode na povodcu, da im se ne ne dopušta da dolaze u kontakt s divljim životinjama.

Također na vlasnike kućnih ljubimaca se apelira da prije odlaska veterinaru kontaktiraju ustanovu telefonski i provjere na koji je način organizirana briga za životinje i druge kućne ljubimce.

Fena