Premijer Novalić nakon sastanka sa premijerom Ganićem: ZDK JE URADIO NAJBOLJI POSAO

Kantoni, koristeći svoj i novac koji će dobiti od aranžmana MMF-a, moraju održati stabilnim sistem zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite. To je prioritet, da se održe ta tri sistema funkcionalnim jer preko njih i ide borba protiv pandemije, kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, nakon sastanka s premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK te predsjedavajućim Skupštine ZDK Ćazimom Huskićem.

Kako je kazao, na sastanku su upoznali premijera s ekonomskim mjerama koje će Federacija učiniti, odnosno da će podupirati sve zaposlene, ne poslodavce nego zaposlene.

“Poslušali smo šta je to da ugradimo u svoje mjere na nivou FBiH, a koje se tiču provođenja na kantonu. Zenički kliše tretiranja koronavirusa očigledno je najbolji i trebali bismo neka rješenja prepisati odavde. Izabrali smo za posjetu prvi ZDK, koji je uradio najbolji posao, ali i rebalans budžeta. Imamo i mi nešto da prepišemo i prenesemo na druge kantone”, poručio je Novalić, dodajući da bi ovaj kanton, na osnovu broja stanovnika, trebao dobiti 16 respiratora.