Premijer Mirza Ganić posjetio farmu i preradu mlijeka ‘Lemeš’ u Bogošićima

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić danas je u okviru redovnih aktivnosti posjetio obrt “Farma i prerada mlijeka Lemeš” u Bogošićima, Visoko. Tom prilikom razgovarao je sa vlasnikom Abdulahom Lemešom koji slovi za jednog od najvećih proizvođača mlijeka u Visokom i koji posjeduje farmu opremljenu po svjetskim standardima.

Tokom posjete naglašeno je da su u 2019.godini visočki mljekari proizveli 3 miliona i 358 hiljada litara mlijeka, dok su u proizvodnom procesu preradili preko 2 miliona litara mlijeka.

Iako se visočki mljekari susreću sa brojnim problemima, ipak je važan podatak da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kroz program podrške razvoju poljoprivrede, visočkim poljoprivrednicima u 2019. godini odobrila 1.288.644.60 KM, dok je Vlada Zeničko- dobojskog kantona putem resornog ministarstva odobrila 985.830,40 KM.

– Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu, jer zelena polja su osnov našeg zdravog života. Podrška poljoprivrednim proizvođačima je od primarnog interesa kako bi se očuvao postojeći nivo proizvodnje i stvorili uslovi za povećanje iste, zbog čega je Vlada Ze-Do kantona u 2020. godini za podršku poljoprivrednoj proizvodnji opredijelila 3,5 miliona KM. Brojevi količinske proizvodnje i prerade mlijeka govore da proizvođači mlijeka u Visokom zaslužuje respekt i podršku svih nivoa vlasti – istakao je premijer Ganić.

Tokom posjete premijer Mirza Ganić upriličio je sastanak sa još pedesetak mljekara.