PREMIJER GANIĆ: Prvo ćemo sebi smanjiti plaće, a sredstva MMF-a usmjeriti ka zdravstvu i održanju privrede

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastali su se u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona sa premijerom Mirzom Ganićem, ministrima u Vladi Adnanom Jupićem i Arnelom Isakom, te predsjedavajućim Skupštine Ćazirom Huskićem.

Na sastanku su analizirane dosadašnje mjere Vlade ZDK na suzbijanju pandemije i saniranju posljedica, posebno u privredi, a razgovarano je i o načinima pomoći kantonalnom zdravstvu, te šta bi trebalo pripasti ovom kantonu u narednim kontingentima pomoći u sklopu kojih bi trebao doći i određeni broj respiratora.

“Došli smo da vidimo kako stoje stvari kada je u pitanju borba protiv pandemije i da vidimo kako da sačuvamo ekonomiju. Zahvalio bih svima na svemu što su uradili kada je u pitanju borba protiv koronavirusa. Njihova akcija zajedno s entitetima donosi rezultat, spriječen je nagli rast i pozivam sve građane BiH da se pridržavaju mjera, uputa i naredbi institucija”, izjavio je Džaferović.

Dodao je kako svi moraju podjednako preuzeti teret nakon pandemije, te da neće biti onih koji će imati isto kao što su imali ranije.

“Trebamo krenuti od najvećih plaća, ne treba dirati plaće penzionera i invalida. Neko od poslodavaca je izgovorio da treba smanjiti penzije i invalidnine. Do toga ne smije doći i nadam se da u javnom prostoru nećemo više čuti takav bezobrazluk”, kazao je on.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je govorio o nedavnom sastanku na kojem je dogovorena raspodjele sredstava od MMF-a.

“Bili ste svjedoci sastanka s MMF-om koji je imao karakter finansijske prirode. Udvostručen je iznos za FBiH sa 200 na 400 miliona KM, a pola od toga ide u kantone koji moraju osigurati stabilan sistem zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite. Danas smo vidjeli šta je to što bi bilo dobro da mi ugradimo u mjere FBiH koje se tiču provođenja u kantonima. Kliše tretiranja koronavirusa u ZDK je najuspješniji i očigledno je da neka rješenja moramo prepisati iz ZDK. Ovaj kanton je pokazao dobre rezultate ne samo u borbi protiv koronavirusa, već su uradili i rebalans i došli smo da prepišemo dobre prakse”, kazao je Novalić, te dodao da će ZDK od planirane pomoći uskoro dobiti i 16 respiratora.

Premijer ZDK Mirza Ganić je kazao da je pravovremeno djelovanje u ovom kantonu spriječilo brzo širenje virusa zbog čega zdravstveni sistem može pravovremeno odgovoriti.

“Upoznali smo ih i o setu ekonomskih mjera, sufinansirat ćemo pola plaće za mart, te minimalnu plaću za april. Sve transfere isplaćujemo na vrijeme. U segmentu organizacije zdravstva smo na visokom nivou i kontrolišemo situaciju. Usvojili smo rebalans budžeta i krećemo u realizaciju obećanog. Potpisan je ugovor s UNDP-om i krenula je isporuka opreme. 150.000 maski i viziri su stigli tokom vikenda, a počinje i isporuka zaštitnih odijela. Hvala Bogu pa smo se oslonili sami na sebe, ali novci koji nam dolaze od MMF-a će nam sigurno dobro pomoći u ekonomskom smislu”, izjavio je Ganić, te dodao da će prvo sebi smanjiti plaće, a 32 miliona KM MMF-a usmjeriti ka zdravstvu koje nema alternativu i političku opciju.

Nakon sastanka u zgradi Vlade ZDK Džaferović i Novalić su s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona posjetili Kantonalnu bolnicu Zenica. Džaferović je nakon posjete rekao da “Vlada ZDK, Krizni štab i zdravstveni sektor rade dobar posao u ovom teškom trenutku, te da ulažu maksimalne napore sa resursima kojima raspolažu, kako bi odgovor protiv pandemije bio što uspješniji.

Kantonalna bolnica Zenica ubrzo bi trebala dobiti status univerzitetske bolnice. Donošenjem zakona koji je pripremljen u Kantonalnoj bolnici, a koji je u petak usvojila kantonalna Skupština, stvoreni su uslovi da KBZ izvrši reorganizaciju i ponovo aplicira za status univerzitetske bolnice, čime će postati nastavna baza za Medicinski fakultet u Zenici.