Premijer Ganić: Priznanje novinarima za profesionalno i odgovorno izvještavanje u doba pandemije

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uputio je čestitku novinarima i medijskim radnicima povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

– Iako se Bosna i Hercegovina po indeksu medijskih sloboda nalazi na 58. mjestu, pet mjesta više u odnosu na prošlu godinu, a rangirana je bolje i od velikog broja zemalja Evropske unije, smatram da bh. društvo mora još mnogo učiniti u pravcu jačanja medijskih sloboda i stvaranja uslova da novinari slobodno i profesionalno obavljaju svoj posao.

Slobodni mediji su jedan od temeljnih stubova demokratije i kao takvi imaju izniman značaj. Samo odgovorno novinarstvo, uz poštivanje profesionalnih i etičkih principa, s nultom tolerancijom prema govoru mržnje i diskriminaciji, može doprinijeti razvoju demokratskog društva te jačanju ljudskih prava i sloboda.

Poštovani novinari i medijski radnici, svoju ulogu i značaj pokazali ste i tokom aktuelne pandemije koronavirusa, dok profesionalno i odgovorno izvještavate sa prve linije borbe protiv ove pošasti. Zbog toga vam, u ime Vlade i svoje lično ime, odajem posebno priznanje.

Uz čestitke povodom Svjetskog dana medija, želim da napredujete na profesionalnom i privatnom planu te sačuvate dostojanstvo časne novinarske profesije, uprkos svim problemima s kojima se svakodnevno susrećete – kaže se u čestitki premijera Ganića.

Press služba ZDK