Premijer Ganić primio učenike visočke medrese, pobjednike ICESCO takmičenja

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić upriličio je prijem za nastavnike i učenike Medrese “Osman ef. Redžović” iz Velikog Čajna kod Visokog, pobjednike Svjetskog takmičenja “Bejan” u kreativnom izražavanju na arapskom jeziku.

Ovo takmičenje je organizirano za pojedince, obrazovne institucije i zemlje kojima arapski jezik nije maternji, a održano je početkom septembra u organizaciji Svjetske islamske organizacije za odgoj, obrazovanje i kulturu (ICESCO,) sa sjedištem u Rabatu, Maroko, saopćeno je iz pres-službe ZDK.

Takmičenje “Bejan” je organizirano za tri obrazovna nivoa, a nominacije su, osim tekstualnog dijela, sadržavale i kratki video.

Medresa iz Visokog nominirala je učenika Nasera Šabića koji se zajedno s polaznicima Interaktivnog kursa arapskog jezika Aminom Lemeš, Ajšom Herceglijom, Adnom Handžić i Medinom Kubat predstavio pjesmom na arapskom jeziku “Svijet nakon COVID-19”. U konkurenciji srednjih škola, u okviru Takmičarske grupe “Evropa i Azija”, zauzeli su prvo mjesto ispred Tajlanda i osvojili vrijednu nagradu.

Osim navedenih učenika, u projektu su sudjelovalil i Ahmed Smailbegović, Ahmed Herceglija, Ali Jusić, Adha Hindija, Amna Kustura te Sara Suljić i Fatima Silajdžić.

Premijer Ganić je istaknuo da Vlada ZDK pridaje veliku pažnju pojedincima i kolektivima koji postižu uspjeh na svim poljima, naročito izvan granica BiH, te da je uspjeh učenika ove medrese posebno važan jer je postignut u vremenu pandemije, kad je uvedena online nastava.