Predstavnici visočkog Udruženja VI-MILK na prijemu kod novog ministra za poljoprivredu u Vladi ZDK

Predstavnici visočkog Udruženja poljoprivrednika VI-MILK, u srijedu 28.04.2021. godine, održali su sastanak sa novim ministrom za poljoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona gospodinom Mirsadm Hadžićem. Ministru su ovom prilikom čestitali na imenovanju i zaželjeli uspješan rad na čelu ovoga ministarstva.

U toku sastanka ministar Hadžić je upoznat sa stanjem i razvojem poljoprivrede na području grada Visoko a naročito sa razvojem mljekarstva u prethodne tri godine, gdje ova djelatnost bilježi zavidan uspon. Trenutno se na području Visokog proizvodnjom mlijeka bavi blizu 300 poljoprivrednih gazdinstava, od kojih je 71 registrovani obrtnik sa ukupno oko 1.600 muznih krava u laktaciji tj. proizvodnji.

Takođe, ministar Hadžić je upoznat i sa problemima sa kojima se u posljednje vrijeme suočavaju proizvođači mlijeka, kako u Visokom tako i na području cijelog ZDK. Prije svega to je problem sa enormnim povećanjem cijena stočne hrane (cijena žitarica se povećala preko 30 %), dok je sa druge strane otkupna cijena mlijeka ostala ista i kreće se od 0,50 do 0,56 KM po litru.

Ako se ovaj trend visokih cijena zadrži bez povećanja otkupne cijene mlijeka, mnogi mljekari najavljuju gašenje kako obrta tako i cjelokupne proizvodnje, jer trošak proizvodnje litra mlijeka odavno je veći od otkupne cijene.

Drugi problem je nedostatak obradivog zemljišta za proizvodnju kabaste hrane za stoku, a svjedoci smo da postoje velike površine državnog zemljišta koje zarasta i ne koristi se zbog komplikovane zakonske regulative, kao i niza drugih administrativnih barijera.

Na kraju je na obostrano zadovoljstvo zaključeno da se mora iznaći način kako bi mljekarstvo na području ZDK opstalo u ovim teškim vremenima, jer država koja nema vlastitu proizvodnju hrane ne može biti nezavisna.

VI-MILK Visoko