Poziv na likovnu izložbu umjetnika i profesora Kemala Konakovića u KC Altindag – Visoko

Organizatori likovne izložbe pozivaju sve građane Visokog na kolektivnu izložbu Berise Akademije i učeničkih radova iz Edukativnog centra Nova Kasaba, a koja će se održati 03. Jula 2021. u kupoli Kulturnog centra Altindag-Visoko. Otvorenje izložbe je od 18:00 do 20:00 sati.

Na izložbi će prisustvovati 50 polaznika i njihovih profesora sa Berise Akademije iz Sarajeva gdje će biti prezentirano 15 vrsta tradicionalnih umjetnosti. Pored učeničkih radova iz Edukativnog centra Nova Kasaba, izložba će brojati preko 100 (stotinu) umjetničkih radova.

Dio izložbe je posvećen za umjetničke radove učenika/ca Edukativnog centra Nova Kasaba koji su prodajnog karaktera. Sav prihod koji se prikupi ide za nabavku školskog i likovnog materijala za potrebe učenika/ca Edukativnog centra Nova Kasaba.

Inače, već pet godina Kemal Konaković iz Sarajeva, umjetnik, magistar likovnih umjetnosti i nastavnik likovne kulture dva puta sedmično putuje na istok naše zemlje, u Novu Kasabu, mjesto u općini Milići. U Edukativnom centru Nova Kasaba Kemal Konaković ne samo da učenice i učenike iz ovog kraja uči slikarskim tehnikama, on je uspio uraditi nešto mnogo veće i značajnije. Učenici i učenice iz ovog povratničkog mjesta zavoljeli su kist i platno i postali su pravi umjetnici, a Edukativni centar u malom mjestu je prava mala likovna kolonija.

Kada je 2017. godine uprava OŠ Malta mladom nastavniku ponudila angažman u improviziranoj područnoj školi na drugom kraju države, Kemal Konaković bio je počašćen, uzbuđen, ali i pomalo znatiželjan.

“Taj posao bio je moj prvi profesionalni angažman i velika odgovornost. Jedan put u nepoznato. Uzbudljivo i drugačije od svega što sam ranije u životu radio-Nakon pet godina rada u Edukativnom centru Nova Kasaba osjećam se produhovljenije, ozbiljnije i odgovornije prema sebi kao i prema učenicima i učenicama Edukativnog centra Nova Kasaba. Djeca su me prihvatila odlično zavoljeli su moj pristup predavanja, te tako još više zavoljela Likovnu kulturu kao obavezni školski predmet. Likovnu kulturu kao predmet gledaju kao zabavu i razonodu ali i takođe vrijedan kreativni rad”, kaže profesor Kemal Konaković.

Svi su dobrodošli, istakli su organizatori.