Pozitivne priče iz Gradske biblioteke Visoko

Na poziv udruženja ANKOS AKADEMI iz Republike Turske, u četvrtak 8. aprila, direktorica Gradske biblioteke Visoko Ajša Šahinović održala je webinar na temu ‘’Biblioteke u Bosni i Hercegovini i Gradska biblioteka Visoko’’.

Webinaru je uživo prisustvovalo više od 40 predstavnika univerziteta i istraživačkih centara.

„Raduje nas da je turskoj akademskoj i kulturnoj zajednici kvalitetno predstavljena historija razvoja bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, te da je kultura našeg grada predstavljena upravo kroz rad i zalaganje Gradske biblioteke Visoko. Cijeneći činjenicu da međunarodni kulturni odnosi čine značajan segment ukupnih međunarodnih odnosa, realizacija ovakvih projekata predstavlja doprinos razvoju kulturne diplomatije između Bosne i Hercegovine i Turske. Gradska biblioteka Visoko je dobila priliku za saradnju sa univerzitetskim i drugim bibliotekama, te poziv na učešće u zajedničkim projektima. Poseban interes je iskazan za projekte koji se vezuju za Nasuha Matrakčiju.“, poručili su iz Gradske biblioteke Visoko.

Moderator webinara bio je Emre Hasan Akbayrak, direktor biblioteke Kadriye Zaim pri Univerzitetu Atilim u Ankari.  Webinar je održan na turskom jeziku.

ANKOS AKADEMI (Akademija Ankos) je udruženje koje čini 155 univerziteta i istraživačkih instituta, te 60 izdavačkih kuća.

Snimak kompletnog webinara možete pogledati ispod: