Povodom 8. marta / Vedad ef. Limo: MAJKA BOŠNJAKINJA

Kroz ovaj vaz inša-Allah govorim o ulozi majke, sa posebnim osvrtom na moralnu, plemenitu, vrijednu i skromnu majku Bošnjakinju, koja je kroz sve nedaće i iskušenja u našoj lijepoj Domovini Bosni i Hercegovini prošla kao simbol svih moralnih vrijednosti i svaka naša majka i nana su institucija za sebe i one zaslužuju da se o njima pišu studije i knjige, snimaju filmovi, da se njima i njihovim moralnim životima bave instituti i da one budu uzori i inspiracija generacijama Bošnjakinja koje dolaze.

Majka ima nezamjenjivu ulogu u izgradnji porodice i društva i što je majka bolja i požrtvovanija u podizanju svoje djece, time je porodica snažnija i samim time društvo je jače i sigurnije. Nema braćo pravih mu'mina, istinskih lidera i pravih boraca, naučnika i radnika bez dobrih majki, koje ih rađaju i odgajaju na izvorima islama. Naše majke na nas ostavljaju najsnažnije osobine i putem mlijeka kojim nas hrane, toplih zagrljaja u kojima nalazimo utočište i islamskog odgoja kojim nas uče da budemo istinski Allahovi, dž.š., robovi i korisni članovi društva.

Kaže, Allah dž.š., u dijelu 15. ajeta Sure Al-Ahkaf: وَوَ

Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro. Majka njegova s’ mukom ga nosi i u mukama ga rađa i nosi ga i doji trideset mjeseci…

Braćo, svaka majka koja u svojoj utrobi nosi na halal način začeto dijete je borac na Allahovu dž.š., putu i njene dove se primaju tokom njene trudnoće, jer ona svo vrijeme kako Kur'an kaže „trpi“. Ako žena dok u svojoj utrobi nosi dijete umre, ona je po sahih predaji iz Nesaijine zbirke:

„…I žena koja u trudnoći umre je šehid.“

Majka je prema tome u džihadu dok nas nosi i doji, tako da su naše majke bile u džihadu mnogo duže od nas, jer za svako dijete su bile u džihadu po trideset i više mjeseci.

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam ibn Madždže:„Džennet je pod majčinim stopama“.

Imam Zejnu-l-Abidin je bio izuzetno nježan i pažljiv prema svojoj majci.  Jednom je rekao: „Pravo tvoje majke je da znaš da te je ona nosila gdje niko nije nosio nikoga, davala ti plod svog srca koji niko nikom ne daje i štitila te svim svojim djelovima tijela. Nije se brinula ima li šta jesti sve dok ti jedeš, ima li šta piti sve dok ti piješ, ima li šta obući sve dok si ti obučen i što je ona na Suncu sve dok si ti u hladu, Ostavljala je san radi tebe, štitila te od vrućine i studeni i to sve da bi te imala.“

Majka je izvor sreće i ono što majka pruža djetetu ničim se ne može platiti. Samo uz Allahovu dž.š. pomoć dijete svojim lijepim ophođenjem prema njoj i pružanjem pažnje i pomoći može se djelimično zahvaliti majci, ali nikada u potpunosti odužiti.

Kako opisati majku Bošnjakinju? Majka Bošnjakinja ima najjači iman i sabur. Ona ne propušta ni jedan vakat i ne pravi razliku između farza, sunneta i mustehaba u želji da postigne Allahovo dž.š. zadovoljstvo. Ona ne pravi razliku između harama i mekruha iz straha da ne pogriješi. Ona je najbolja kćerka, unuka, supruga, snaha, zaova, jetrva, nana i pranana. Ona nas je rađala i podizala bez straha za nafakom. Ona od bešike do kabura nikada nije besposlena. Ona radi i ženske i muške poslove. Ona je poslušna svome mužu i poštuje svoje i muževe roditelje. Ona se najmanje odmara. Ona posljednja liježe, a prva ustaje. Ona stalno na usnama ima Šehadet i salavat.

Ona pravi najukusniju hranu, koju začinjava ljubavlju i zikrom. Ona se sikira za svakoga, samo ne za sebe. Ona se nikome ne žali, a svome srcu prima svačiju bol. Ona nas hajir dovama ispraća u školu, vojsku, fakultete i posao i nigdje nam ne da otići dok ne proučivši ajetul-kursiju. Ona se raduje našim ženidbama i udajama, snahama i zetovima, a posebno unučadima i praunučadima. Ona sve što dobije od para podijeli drugima. Ona nikada nije smrknuta i ne zna za pakost. Ona je džomet i musafirima i rodbini iznosi najbolje što ima i još im spakuje da ponesu. Ona se brine da joj nisu gladne kokoši, janjad, mačak i golubovi.

Ona mravinjake ne razgoni, da je sikluk ne snađe. Ona i pored mnogobrojnih obaveza oko kuće sadi starinsko mirišljivo cvijeće. Ona uvijek ima čistu kuću, avliju i put. Ona nema neopranog suđa. Ona ne baca nimet. Ona do smrti može bez đozluka uvući konac u iglu, jer joj oči nikada nisu gledale harama. Ona i svojom šutnjom dovoljno govori. Ona dovom i suzom čuva i brani našu Domovinu. Ona za života ušpara da joj se dženaza od njenih para može obaviti i ona nurli lica umire s’ osmijehom. I šta sve nije moja i tvoja majka brate.

Pa ti onda reci da se sva ta ljubav može vratiti jednim danom u godini. Ne može brate, to je poniženje za našu majku ko god ga je izmislio. Pa zato razmisli dragi brate i nastoj da svaki dan prema majci budeš sa lijepim osmijesima, zagrljajima, pažnjom, poklonima i dovama, a one zaslužuju mnogo više od toga!

Neka naše majke i nane budu najljepši uzori našim sestrama, suprugama, kćerima i unukama i onda će inša-Allah biti više i Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, a i Ummet će inša-Allah biti jači i sigurniji!

Molim Allaha, dželle še'nuhu, da nas učvrsti na putu islama!

Imam Hadži Ibrahimove džamije u Visokom, Vedad ef. Limo