POTVRĐENA ISTRAŽIVANJA: Vareš bogat zlatom visokog kvaliteta

Opština Vareš i definitivno je bogata plemenitim metalima poput zlata i srebra, čiji je kvalitet na svjetskom nivou, a što je potvrdila i danas objavljena preliminarna procjena za lokalitete Veovača i Rupice.

Procjenu potencijalnih nalazišta polimetala izradila je kompanija “Adriatic Metals”, u čijem vlasništvu je bh. kompanija “Eastern Mining”.

Pol Kronin, izvršni direktor “Adriatic Metalsa”, izjavio je kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući.

“Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi, te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugerišu da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu”, kazao je Kronin.

Potraga za plemenitim metalima, koja traje nekoliko godina, privukla je veliku pažnju medija, kao i turista, što je potvrdio i Almir Čikmiš, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Vareša.

“Ne možemo govoriti da je samo na osnovu toga porastao broj turista koji su nas posjetili, ali nakon što se priča pojavila u medijima sve više ljudi nas kontaktira i postavlja pitanja u vezi s tim. Konačno imamo pozitivnu priču iz Vareša”, kazao je Čikmiš.

Dodaje kako svaki stanovnik ovog mjesta zna za bogata nalazišta, te da to nije ništa novo.