Potrošačka korpa u BiH iznosi čak 2.074 KM a prosječna plata u Visokom je 634 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Nova poskupljenja a plate sramotno niske

Prosječna plata u Visokom iznosi 634 KM, a u Federaciji BiH za februar je iznosila 895 KM (prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku).

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačka korpa obuhvata samo ono najnužnije za život, bez ikakvog luksuza

Samu potrošačku korpu čine: prehrana – 40,2 %, stanovanje i komunalne usluge – 15,2 %, higijena i održavanje zdravlja – 5,7 %, obrazovanje i kultura – 12,5 %, odjeća i obuća – 14,7 %, prijevoz – 6,8 % i održavanje domaćinstva – 5,8 %.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.