Potrošači u Federaciji BiH mogli bi od 1. oktobra ostati bez plina

Preduzeće “Gas promet” sa Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa. 

Iz “Gas prometa” napominju da, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac za potrebe potrošača prirodnog gasa u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu.

Navedeno je da su o ovoj situaciji obaviještena i nadležna ministarstva, ali da još nema konkretne aktivnosti za rješavanje ovog pitanja, kako bi se izbjegle neprijatne posljedice nedostatka prirodnog gasa.

U dopisu je istaknuto da je “Gas promet” 13. juna, u skladu sa odredbama Trećeg energetskog paketa EU, objavio slobodne transportne kapacitete za period od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2020. godine.

“Gas promet” je do sada primio zahtjev samo od “Gas Res-a” za zakup kapaciteta za svoje potrošače u Zvorniku “Alumina”, “Prvo gasno društvo” i “Zvornik stan”, o čemu su strane potpisale ugovor o transportu.