Potpuna zabrana upotrebe plastičnih vrećica u Federaciji BiH

Trenutno se u Federaciji BiH priprema nova Uredba o naknadama za plastične vrećice i odnosit će se na sve vrećice bez obzira na veličinu i oblik ručki.

Ovom uredbom će biti obuhvaćene vrećice koje se daju potrošačima u trgovinama, apotekama, prodavaonicama odjeće i obuće, vrećice u kojima se vaga i pakuje povrće, vrećice u pekarama, itd. Ova odluka je u skladu sa najboljim svjetskim trendovima i praksama, rečeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Podsjećaju kako će se prema odluci Evropske komisije od 2021. zabraniti i proizvodnja i upotreba sve jednokratne plastike kao što su: tanjuri, čaše, slamke, bio-razgradiva plastika i sl. i da će Federacija po tom pitanju slijediti najbolju evropsku i svjetsku praksu.

–  „Ova direktiva će nam pomoći da napustimo plastiku za jednokratnu upotrebu i okrenemo se prema manjoj potrošnji, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu, više inovacija i čišćem okolišu“ – kazali su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, naglasivši pritom kako je sljedeći korak odmicanje od kulture stvaranja otpada.