Postoji čak sedam različitih oblika blagog koronavirusa

U novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu Allergy, naučnici i medicinski istraživači, uključujući one s Medicinskog sveučilišta u Beču u Austriji, identificirali su sedam različitih oblika blagog covida-19. Uz to, tvrde da koronavirus ostavlja za sobom značajne promjene u imunološkom sistemu čak i 10 sedmica nakon otkrivanja infekcije.

Iako istraživači i naučnici neumorno rade na razvoju klinički odobrene vakcine i kontroli širenja smrtonosnog virusa, ovo novo otkriće moglo bi pomoći u liječenju pacijenata i u razvoju potencijalne vakcine.

Istraživanje su vodili imunolog Winfried F. Pickl i alergolog RudolfValenta, obojica iz Centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju na Medicinskom sveučilištu u Beču u Austriji. Okupili su 109 osoba koje su se oporavili i 98 zdravih pojedinaca. U studiji su otkrili sedam različitih “oblika bolesti” kod blažih bolesnika s covidom-19. Skupina simptoma obuhvaćala je:

  • simptomi nalik gripi, uključujući temperaturu, groznicu, umor i kašalj
  • simptomi nalik prehladi, uključujući kihanje, suho grlo, začepljenje nosa i bolovi u zglobovima i mišićima
  • bolovi u zglobovima i mišićima
  • upala oka i sluznice
  • problemi s plućima, uključujući upalu pluća i otežano disanje
  • gastrointestinalni problemi, uključujući proljev, mučninu i glavobolju
  • gubitak osjeta mirisa i okusa te ostali simptomi

Uticaj covida-19

Studija također otkriva da covida-19 iza sebe ostavlja dugotrajne promjene u krvi onih koji su se oporavili. Takve promjene ukazuju na to da je imunološki sistem još uvijek intenzivno povezan s bolešću nekoliko sedmica nakon što je infekcija detektirana.

  • Istodobno, regulatorne stanice su uvelike umanjene – a to je vjerojatno opasna kombinacija, koja bi mogla dovesti do autoimunosti- navodi Pickl.

Uz to, u krvi oporavljenih pacijenata identificirana je povećana količina imunih stanica koje proizvode antitijela. Porast razine antitijela ovisio je o porastu temperature u pacijenata, navodi se u studiji.

Autori studije tvrde i da ljudski imunološki sistem jača dok brani tijelo od covida-19 kombiniranim djelovanjem imunoloških stanica i antitijela.