Postao hafiz u 62. godini: KADA ALLAH POMOGNE SVOG ROBA, GODINE NIŠTA NE ZNAČE

Nekoliko dana prije početka ramazana pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH hifz je položio, u 62. godini života Nurija-ef. Čikarić. Bila je to vijest koja je obišla Bosnu i Hercegovini, a koja govori o upornosti i želji za postizanjem plemenitog uspjeha bez obzira na godine.

– Hvala Allahu koji nas je uputio na pravi put, a da nas nije uputio, ne bismo upućeni bili. Prve harfove sam naučio od svog rahmetli babe još u petoj godini života. Hifz sam započeo učiti u Medresi, pred hafizom Kamilom Silajdžićem, prešao sam tri “kruga”. Inspiracija za ponovno učenje hifza je bila, između ostalog i osjećaj, da svojim roditeljima nisam dovoljno učinio dobra, a znamo da će Allah nagraditi roditelje hafiza, pa se nadam da ću se hifzom odužiti svojim rahmetli roditeljima za propuštena dobročinstva – kaže hafiz Čikarić u razgovoru za Preporod.info.

Allah, dž.š., je tako htio, govori hafiz Čikarić, da se završetak hifza desi 20 godina nakon preseljenja njegovog rahmetli babe i četiri godine nakon preseljenja majke.

– Pored ovoga Allah, dž.š., je odredio da mi se u životu mnogo stvari posloži i da dobijem dovoljno vremena za dovršetak ovog mog i rahmetli babinog sna – ponosno ističe hafiz Čikarić.

Potreban trud i motivacija

Hafiz Čikarić je rođen u Donjoj Kamenici, općina Zvornik 1959. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom selu i kao učenik generacije upisuje Gazi Husrev-begovu medresu 1973. godine. Prije rata radio je u džematima Jošanica, Križevići i Kraljevići. Bio je pripadnik Armije R BiH od 1992. do 1996. godine. Vraća se u džemat Kraljeviće, a ujedno je postavljen i za glavnog imama Medžlisa IZ-e Zvornik. Tu ostaje do 2013. godine, kada prelazi u džemat Plane, MIZ Tuzla.

– Pred muhaffizom Mirnesom Spahićem sam suru El-Bekare proučio 1. januara 2020. Učio sam redom, suru po suru, da bih, kad su krenule kraće sure, učio po dvije ili tri sure, približno dvadesetak stranica. Tako smo završili cijeli mushaf 2. jula 2020. godine. Nakon toga smo još proučili dva puta po jedan džuz i četiri puta po dva džuza, da bih bio spreman za polaganje pred Komisijom  – prisjeća se hafiz Čikarić.

Za učenje hifza potrebno je uložiti mnogo truda. Da je to tako svjedoči i hafiz Čikarić koji kaže da je prvi put nakon položenog ispita spavao pet i po sati bez prekida. Pored truda, potrebna je i motivacija za uspjeh.

– Allah je Svemoćan, kad pomogne svoga roba onda godine ništa ne znače. Niko od nas nije svjestan šta može postići uz Allahovu pomoć ako se u Njega pouzda. Podrška koju sam imao tokom učenja od moje hanume je nemjerljiva. Preuzela je na sebe sve što je mogla, bila mi je na usluzi 24 sata i nikad nije pokazivala znake umora. Ponekad je bila i muhafiza, prvo sam pred njom učio pa onda pred muhafizom  – govori hafiz Čikarić.

Dok je učio hifz nastojao je da džemat ne trpi. Sve svoje džematske obaveze je izvršavao iako ih uvijek nije bilo lahko uskladiti. Neizostavna je i uloga muhafiza.

– Moj muhafiz je bio hafiz Mirnes-ef. Spahić. Uloga muhafiza u hifzu je nemjerljiva. Treba imati na umu da je moj muhafiz meni bio na raspolaganju iz dana u dan gotovo petnaest mjeseci, pored svih njegovih obaveza. Posebnu ulogu muhafiz ima u kriznim momentima koji se javljaju kod svakog ko krene ovim putem. Znamo da je prokletom šejtanu svaki naš hairli posao mrzak i da nastoji da nas na sve načine odvrati, pa tako i u ovom poslu. Pomoć muhafiza je da prepozna te napade i ukaže na njih kako bi učač krenuo dalje i izašao iz kriznih situacija – kaže na kraju za Preporod.info hafiz Nurija Čikarić.