Poslodavci u FBiH dogovorili rast minimalne plate

Nastavak 124. sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća donio je usuglašavanje stava o dizanju minimalne plate, ali i niz prijedloga vezanih za ekonomsku krizu u koju zbog pandemije ulazi naša ekonomija.

Adnan Smailbegović kazao je kako je postignut konsenzurs da se minimalna plata mora podići, kako je krajnje vrijeme nakon pet godina.

“Postigli smo koncenzus da bi bilo idealno da se promijeni zakon o porezima i doprinosima, onda bi to bio paket i minimalna plata bi mogla ići gore, a opterećenja ne bi značajno rasla”, kazao je Smailbegović te do kraja mjeseca najavio novu sjednicu GSV-a do koje bi Ministarstvo finasija pripremilo uredbu o minimalnoj plati.

Smailbegović je kazao kako su se spominjale dvije cifre, 550 i 650 KM, a kako se sindikat predložio 70 posto prosječne plate, što je po poslodavcima previše.

Predstavnici poslodavaca u FBiH iznijeli su prijedlog Vladi da se vrati stanje nesreće kako bi se aktivirali “korona-zakoni”.

“Kako budžetska sredstva od 450 miliona neće biti konzumirana, očito je napravljena loša procjena i puno manje radnika je ušlo u prava. Samo 130 miliona će biti iskorištena u tri mjeseca”, kazao je Smailbegović.