POSLODAVCI TRAŽE NIŽE DOPRINOSE NA PLAĆE: Pred parlamentarcima set od 25 zakona

Jedan od primarnih zadataka nove vlasti u Federaciji BiH bit će smanjenje poreznog opterećenja i parafiskalnih nameta. Iako je bio postavljen pred aktuelnu vlast kao ključni dio iz Reformske agende, do sada ništa nije urađeno kako bi nameti bili umanjeni.

– Jedan od glavnih ciljeva Reformske agende, koja je u cijelosti usvojena, jeste rasterećenje privrede. Krajnje je vrijeme da se prijeđe s priče i mi nudimo konkretna rješenja – rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

On ističe da bi se o ovom moglo raspravljati već iduće sedmice na vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH, koju su poslodavci inicirali.

– Na vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH, koja bi mogla biti 10. aprila, naći će se paket od 25 zakona koji se tiču smanjenja nameta. U samoj agendi spomenuti su zakoni o doprinosima, o porezu na dohodak i o porezu na dobitak, ali nisu data konkretna rješenja. Parlamentarcima ćemo prezentirati zahtjeve kako bi se poboljšao poslovni ambijent u FBiH. Jedan od zaključaka koji ćemo tražiti jeste da Parlament zaduži Vladu da sve te zakone, s našim prijedlozima, analizira i dostavi svoje stavove kako bi išli u redovnu proceduru – ističe Smailbegović.

Otkrio je i šta poslodavci predlažu kako bi se poboljšao poslovni ambijent.

– Sada je takva situacija da se proširi porezna osnovica i da se zadrži neutralan efekt. To znači da se oporezuju topli obrok, prijevoz, regres, a da se umanji stopa. Država bi time ubrala ono što je i do sada, s tim da je to dodatni udar na niže plaće, a nešto bi manje bilo opterećenje na visoke plaće, što nama ne odgovara. Mi zahtijevamo da se te stope spuste za deset posto na neto plaću. To bi bio mali korak naprijed – pojasnio je Smailbegović.

Da prostora ima, kako kaže, vidi se iz podataka da prihodi od doprinosa svake godine rastu za sedam do osam posto.

– To povećanje ne mora ići samo privredi, neka se vrati pola privredi, a neka pola ide za fondove za povećanje. To bi bila fer opcija. Time bismo mi u sljedećih nekoliko godina dobili znatno umanjenje stope. Doprinosi na neto plaću sada su 70 posto. S obzirom na to da imamo neoporezive dijelove, prosječni doprinosi u Federaciji su 61 posto. Valja napomenuti da se oko četiri i po milijarde iz privrede izdvaja za doprinose, od čega za porez na dohodak 350 miliona, a porez na dobit oko 360 miliona KM. Stalno povećanje prihoda pokazuje da je ostavljen prostor za umanjenje stope. Nama je u cilju da to promijenimo – kazao je Smailbegović.