Porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop 11. jula

Do sada su porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop njihovih posmrtnih ostatka na Kolektivnoj dženazi koja bi trebala biti održana 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da ovaj broj nije konačan, te da očekuju da će on biti veći do same dženaze, do kada porodice identificiranih žrtava imaju mogućnost odlučiti o ukopu posmrtnih ostataka svojih najmilijih.

Fazlić navodi da je proces identifikacije žrtava značajno otežan pojavom pandemije COVID -19,  ali da očekuju da će se nastaviti s radom, te da će se porodice odlučiti na konačne identifikacije i ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida.

Po njenim riječima, u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava genocida u Srebrenici, čiji su posmrtni ostaci također identificirani, ali njihove porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

  • Također, u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o njihovom identitetu, ali koje zvanično još uvijek nisu identificirale njihove porodice – navodi Fazlić.

Napominje da broj žrtava genocida koji je do ovog momenta identificiran, predat njihovim porodicama i ukopan u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari iznosi 6.643.

  • Pored ovoga broja, još je 237 žrtava genocida u Srebrenici ukopano  u mezarjima izvan Potočara, a u skladu sa željama njihovih porodica – kazala je Fazlić, dodajući da su u Potočarima ukopana 433 maloljetnika i 27 žena.

Najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima je beba Fatima Muhić, rođena 13. jula 1995. godine, dok je najstarija žrtva genocida u Srebrenici Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.