POPLAVE NA PODRUČJU ZDK: Putevi i kuće pod vodom, magistrala M-17 dijelom blokirana

Stotine porodica sinoć je imalo besanu noć nakon što su se rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona izlile iz svojih korita, jednako kao i na sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje. Također, aktivirana su i klizišta.

Kako vodostaji rijeka rastu tako i problemi na području Zeničko-dobojskog kantona postaju veći. Nakon plavljenja objekata u Vozući kod Zavidovića, poplavljeno je desetine objekata i na području općine Maglaj.

Najkritičnije je u maglajskim selima gdje su vodene bujice od malih potoka i riječica izazvale veliku štetu stambenim i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

Situacija u Maglaju nije ništa bolja nego u drugim poplavljenim područjima. Desetine kuća je pod vodom, vodostaj rijeke Bosne još uvijek raste, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom. Nivo rijeke Bosne na mjernom mjestu Maglaj sinoć u 21 sat je iznosio 510 centimetara, što je za 168 cm više nego što je izmjereno u 19 sati.

Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje i u Tesliću zbog elementarnih nepogoda. Došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova u ovoj opština, a prekinuta je putna komunikacija prema Doboju.

Obilne padavine na području kantona uzrokovale su brojne probleme kako u odvijanju saobraćaja, tako i u svakodnevnom životu mještana mjesnih zajednica i općina koje su pogođene poplavama i odronima, a najteža situacija je u Novom Šeheru, Domislici, Čobama i Kopicama.

Magistralni put M-17 kod Žepča još uvijek je poplavljen zbog oborinskih voda, a poteškoće u odvijanju saobraćaja zabilježene su i na relaciji Žepče – Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila magistralni put. Ulaz u Žepče je u potpunosti blokiran zbog vode koja se nalazi u podvožnjaku, a ugroženi su i alternativni pravci. Stanje je kritično i u općini Zavidovići.

Za sada još uvijek nema informacija o intervencijama civilne zaštite na ovim lokacijama.