PONOVNO SE IZLILE RIJEKE: Detaljan izvještaj

Usljed najnovijih padavina, došlo je do povećanja nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona.

Najkritičnije je u Kaknju, gdje je povećan vodostaj rijeke Zgošća.

Oglasila se i Kantonalna uprava Civilne zaštite ZDK.

Kako su saopćili, od ranih jutarnjih sati područje Kantona zahvatile su obilne kišne padavine, koje su trajale osam sati bez prestanka.

Tom prilikom došlo je do pojave bujičnih voda u gradu Zenica i općinama Zavidovići i Maglaj. Vodostaj rijeke Bosne u Zenici iznosi 280 cm i za sada se održava na ovom nivou. Trenutno je kiša prestala padati i dolazi do lagane stagnacije vodostaja rijeka na području Kantona – kažu iz Civilne zaštite ZDK.

U Zenici je, u mjestima Jagodići, Janjac i Vardište, u slivu rijeke Kočeve, došlo do začepljenja ispod mostova i odvodnih cijevi zbog čega je došlo do preljevanja iste po putnoj infrastrukturi i prijetila plavljenju stambenih objekata.

– Također, u mjestu Seoci, sliv Babine rijeke, žačepila se odvodna cijev i prouzrokovala izljevanje po putnoj infrastrukturi. U mjestu Pepelari pokrenulo se klizište koje ugrožava putnu komunikaciju prema ovom mjestu. U ulici Prve zeničke brigade došlo je do pojave bujične vode, koja se prelijevala na putnu komunikaciju. Kontaktirani gradski organi uprave nadležni za djelovanje i obaviješteni o istom – dodaju iz Civilne zaštite ZDK.

Ističu da se u Maglaju rijeka Jablanica izlila na lokalnu putnu komunikaciju, ali nije bilo ugroženog stanovništva. Također, podvožnjak na ulazu u Maglaj bio je poplavljen.

U Zavidovićima, a na osnovu informacije koju su u Civilnoj zaštiti ZDK dobili od dežurnog u operativnom Centru civilne zaštite, došlo je do manjim problema, zbog izlijevanja rijeke Gostović u mjestu Mahoje gdje se rijeka izlila na putnu komunikaciju.

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona zaprimio je danas u periodu od 13.30 sati do 16.00 sati veliki broj prijava građana o poplavama i prelijevanja mostova i izlijevanju rijeke Jale i mnogobrojnih potoka na području grada Tuzle, javlja agencija FENA.

Kako je Feni potvrđeno iz ovog Operativnog centra, Most Breške je srušen, voda se prelijeva i ugrožene su tri kuće.

U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni. U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put prije Borića prema Gornjoj Tuzli, tako da je odsječeno 25 kuća. U naselju Crvene njive pokrenulo se manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka – kazali su iz  Operativnog centra.

U općini Lukavac došlo je do većeg plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u mjesnim zajednicama Huskići, Hrvati, Bokavići i Šikulje.

U Gračanici je zbog kišnih padavina došlo do većeg plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u MZ Orahovica. U ovoj Mjesnoj zajednici Bajički potok se izlio iz korita i poplavljeno je 10-ak stambenih objekata u centru MZ.

U dijelu Donje Orahovice iz korita se izlila i Rašljevačka rijeka, tako da ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići – Bečići.

U MZ Miričina došlo je do izlijevanja lokalnog potoka i Miričina-polje i ugroženo je nekoliko stambenih objekata.

Na magistralnoj cesti u dijelu Lohinje poplavljeno je više mjesta i voda prelazi preko ceste.