Pogledajte kako izgledaju japanski vozovi iznutra i šta toliko iznenađuje turiste

Željeznica je glavno prijevozno sredstvo za putnike u Japanu. Tu se nalazi 45 od 50 najprometnijih željezničkih stanica na svijetu. Napredak Japana i izuzetan razvoj tehnologije utiče i na nivo udobnosti života ljudi, a japanski vozovi su živopisan primjer praktičnosti.

Sunrise Express je japanski noćni voz za spavanje. Sastoji se od Sunrise Izumo i Sunrise Seto. Ova dva voza su povezana na putu od Tokija do Okayame gdje se razdvajaju i odlaze na različite destinacije. Sunrise Izumo odlazi u Izumoshi dok Sunrise Seto odlazi u Takamatsu. Na povratku, vozovi su ponovo spojeni u Okayami i idu za Tokio.

Putovanje ovim vozom je uzbudljivo iskustvo upoznavanja sa japanskom kulturom življenja, kao i prilika da vidite nevjerovatne pejzaže.

Za razliku od mnogih modernih vozova, ovaj voz ima čak 6 tipova smještaja.

Single Deluxe, ili A klasa, izgleda kao udobna soba za jednu osobu. Tu je stol sa stolicom i lični sudoper pored kreveta. Postoje i kontrole za svjetlo i radio, a putnik dobija papuče, bade mantil i set toaletnih potrepština. Takođe, korišćenje ovih odjeljaka vam omogućava slobodan pristup tušu.

Ovaj tip smještaja čini da se osjećate kao da ste u pokretnoj, lijepoj hotelskoj sobi, dok se divite lokalnoj ljepoti kroz široki prozor. Ako volite maksimalnu udobnost i privatnost, onda će vam ovaj odvojeni kupe sa vratima koja se mogu zaključati definitivno odgovarati.

Ostale vrste smještaja pripadaju klasi B: Sunrise Twin, Single Twin, Single i Solo. Namijenjeni su za jednu ili dvije osobe. Vrata se takođe mogu zaključati što stvara atmosferu izolacije i udobnosti. Prednost je što nekoliko ljudi može stati ovdje odjednom. A šta bi moglo biti bolje od putovanja u udobnoj putujućoj sobi sa dragim prijateljima?

Posljednji tip kupea je spavaći kupe Nobinobi. Urađen je na dva nivoa sa ravnim, čvrstim površinama. Svaki prostor za spavanje je odvojen od ostalih malim drvenim zidovima i ima prozor sa pogledom na pejzaže i gradove kroz koje se putuje. Sjedala su dovoljno duga za ugodno spavanje.

Putovanje ovim vozom je sjajna prilika da se osjećate kao lokalac, upoznate nove ljude i japansku kulturu i tradiciju koja se poštuje i u ovom prijevoznom sredstvu. Morat ćete skinuti cipele prije nego što se smjestite u svoj kupe.

Tu su još i toaleti, tuš kabine, automati za piće, kabine za pušenje i saloni. Jedan vagon prilagođen je i za osobe sa invalidskim kolicima.