Počinje čišćenje korita rijeke Bosne, ZDK za Visoko izdvojio 70.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak potpisao je s predstavnicima općina i gradova te javnih komunalnih preduzeća ugovore o finansiranju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton.

Iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša za ovu namjenu su izdvojena sredstva u iznosu od 423.497,60 KM, a prvi put nakon petnaest godina finansirat će se čišćenje rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga.

Sredstva su odobrena Gradu Visoko (70.000 KM), JKP “Vis” d.o.o. Doboj Jug (70.000 KM), JKP “Radnik” d.o.o. Zavidovići (70.000 KM), KJD d.o.o. Maglaj (68.121,60 KM), Gradu Zenica (50.000 KM), Općini Doboj Jug (25.376 KM) i Općini Kakanj (70.000 KM).

Općina Žepče nije se prijavila na javni poziv resornog ministarstva, tako da planirana sredstva od 500.000 KM nisu u cijelosti utrošena.

“Projektom je planirano uklanjanje divljih deponija, čišćenje priobalnog pojasa od svih otpada i omogućavanje prohodnosti obalama rijeke Bosne. Očekujemo da će lokalne zajednice odmah otpočeti realizaciju projekta te da će čišćenje biti završeno do kraja godine. Želimo da pomognemo gradovima i općinama da očiste rijeku Bosnu kako bismo imali čišći i ljepši okoliš. Nadam se da ćemo projekt nastaviti i iduće godine”, kazao je ministar Isak.

Potpisivanjem ugovora nastavljena je realizacija programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK vrijednog 1,5 miliona KM. Početkom sedmice Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša potpisalo je ugovore o finansiranju 17 projekata lokalnih zajednica i javnih komunalnih preduzeća, koji se odnose na oblast upravljanja otpadom, a za koje je izdvojeno 900.000 KM.