Počelo drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u ZDK

Osnovci i srednjoškolci iz Zeničko-dobojskog kantona, koji se obrazuju po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, od jutros su ponovo u školskim klupama.

Zvanično je okončan zimski raspust, koji je u nekim školama trajao i punih mjesec dana, i za đake koji se obrazuju na bosanskom jeziku, dok je raspust za đake u školama u kojima se nastava realizira po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku te u kojima je obrazovanje u nadležnosti općina, okončan još prije dvije sedmice.

– Ministarstvo je izvršilo sve potrebne pripreme za početak drugog polugodišta, a sa terena, iz škola, od jutros nismo dobili obavijesti da, eventualno, negdje nastavni proces nije počeo po planu. Drugo polugodište će za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola te za prva tri razreda četverogodišnih srednjih škola, završiti 12. juna, a za učenike devetih razreda, odnosno maturante osnovnih škola, 5. juna. Maturanti srednjih škola nastava završavaju 8. maja – istakao je u izjavi za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Spahija Kozlić.