Počela ovogodišnja škola za vodiče Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“

U nedjelju 2. februara 2020.godine i zvanično je počela ovogodišnja Škola za vodiče Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“. Kandidati koji su odabrani iz preko 100 prijavljenih, imali su razgovor i predstavljanje sa zamjenicom direktora Fondacije, Sabinom Osmanagić, programskom direktoricom parka „Ravne 2“ Azrom Ohran Zubić i koordinatorom vodiča, Ajdinom Ahmetspahićem.

– Današnjim okupljanjem i razgovorom s kandidatima i zvanično je počela naša ovogodišnja Škola za vodiče Fondacije, projekat koji je postao prepoznatljiv i koji je kroz ovih nekoliko godina iznjedrio zaista nekoliko sjajnih vodiča, koji su postali dio vodičke službe Fondacije, najbolje vodičke službe na ovim prostorima. S kandidatima smo danas obavili razgovore, prošli zajedno kroz njihove biografije, ocijenili kvalitete, a upravo kvalitete koji gradimo godinama i po kojem smo prepoznatljivi, uslovio je i da podignemo kriterije i tražimo mnogo više od samih kandidata, tako da oni koji postanu dio škole, morat će da to opravdaju, a onda radom i zalaganjem i da se izbore da postanu dio naše vodičke službe. – pojasnio nam je Ahmetspahić.

Nakon upoznavanja bit će poznat i tačan broj kandidata koji počinju obuku, a vrijedi istaknuti kako je ove godine za Školu za vodiče stiglo preko stotinu prijava, što dovoljno govori o kvaliteti škole, veličini projekta, ali i uslovima i pozitivnom ozračju koje vlada u Fondaciji.

– Od preko stotinu prijava koje smo imali, pozvali smo pedesetak kandidata, a na razgovor je došlo njih dvadesetak. To su ljudi koji moraju biti dobri u različitim vještinama, poznavanju jezika, komunikaciji i njih između 10 i 15 od naredne sedmice počinje obuku kroz Školu za vodiče. Obuka će kao i svake godine trajati kroz mjesece februar, mart i april, imat će ukupno deset radnih nedjelja, kada će biti održavani časovi i obuke, a samo najbolji među njima će od maja postati dio naše vodičke službe. – kazao nam je Ajdin Ahmetspahić, koordinator Fondacije.