Počela izborna kampanja, predsjednik CIK-a pozvao na poštivanje Izbornog zakona BiH

Kampanja pred opšte izbore u BiH počela je danas, kada i period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.

Izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra, u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK je podsjetio na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

U saopštenju je navedeno da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

“Osim toga, pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su da Agenciji dostave raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje”, navedeno je u saopštenju.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb-stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je na veb-stranici Centralne izborne komisije BiH www. Izbori.ba.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim osobama.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.

Arnautović: Politički subjekti da se pridržavaju Izbornog zakona

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović pozvao je ovjerene političke subjekte da se pridržavaju izbornog zakona u toku predizborne kampanje za opšte izbore.

Arnautović je, povodom današnjeg početka izborne kampanje, pozvao i birače da dorinesu tome da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, posebno apelujući na mlade, jer je za budućnost BiH važno da oni budu uključeni u političke procese, saopšteno je iz CIK-a.

On je pozvao i medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informišu javnost o svim pitanjima u vezi sa izbornim procesom.

Arnautović je podsjetio da nije dozvoljeno lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjanje ili uništavanje štampanih oglasa, postera i plakata, nošenje oružja na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, te bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao posao u skladu sa pravilima profesije i izbornog zakona.

On je posebnu pažnju skrenuo na zabranu korištenja govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja koji izaziva ili podstiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koga. To uključuje i korištenje slika, simbola, audio i video-zapisa, SMS poruka, društvenih mreža ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

Iz CIK-a BiH napominju da će imati nultu toleranciju na neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji.

 

 

 

BHRT/ViPromo