Počela berba malina, ali nisu više “crveno zlato”

Na području Unsko sanskog kantona započela je berba malina, a prema riječima neposrednih uzgajivača, zbog nepovoljnih vremenskih prilika očekuje se nešto manji urod iako su veličina i kvalitet plodova na zadovoljavajućem nivou.

„Prognoze su kako će proizvodnja malina ove godine biti stabilizovana. U proteklom periodu ogromne  površine bile su zasađene malinama i ta hiperprodukcija je na kraju dovela do velikih problema u otkupu, jer je došlo do drastičnog smanjenja potražnje na evropskom tržištu. Mislim da ćemo ove godine imati nešto bolju situaciju“, kaže za „Nezavisne“ Mirsad Kličić, inženjer prehrambene tehnologije.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja zagarantovana cijena malina od strane otkupljivača iznosi 2,5 maraka po kilogramu s tim da bi se mogla i povećati ovisno o kretanju na tržištu.

U Udruženju proizvođača jagodičastog voća USK ističu kako će situacija oko uzgoja malina u velikoj mjeri ovisiti i od isplate poticaja.

U Ministarstvu poljoprivrede USK kažu kako će visina poticaja za malinare biti određena tek nakon što se uradi rebelans kantonalnog budžeta čije je punjenje, zbog pandemije korona virusa, mnogo slabije nego što je planirano.

Inače, u proteklih nekoliko godina proizvodnja maline na području USK, prema procjenama, smanjena je za oko 60 posto, a veliki broj proizvođača potpuno je ugasio ovu vrstu proizvodnje.

„Niska otkupna cijena i nemogućnost plasmana na tržište gase proizvodnju maline koja je do prije samo nekoliko godina bila „crveno zlato“. Kada se tome dodaju drugi problemi, kao što je povećanje troškova proizvodnje i nedostatak radne snage, može se zaključiti kako je ova vrsta proizvodnje postala nerentabilna“, kaže predsjednik pomenutog saveza, Emir Mahmutović.

U međuvremenu veliki broj malinara preorjentisao se na proizvodnju nekih drugih kultura kao što su aronija, borovnica ili lješnjak ili su potpuno digli ruke od poljoprivredne proizvodnje.

Biznis.ba / NN