PISMO PRIJATELJU NA ODREĐENO VRIJEME /11/

Amire, nisam imao namjeru još pisati, nemam dovoljno materijala, ali me neki Azem iz komšiluka isprovocirao pa ću nekoliko rečenica zveknuti, a on neka konta koje imaju odgovor na njegovu radoznalost. Naime, isti je prije pola godine, u jeku pandemije, uspio odlepršati u Australiju onako kućile, a sad ga opucala nostalgija gore nego najavljeni led gradačačke šljive. Pusti Azema, nebitan lik!

Ovo ti moram ispričati, ali nemoj da mi se smiješ i da kažeš da sam puko kao zenička zaobilaznica. Eto, jesi li ikada uočio dvije pčele istovremeno na jednom cvijetu? Nisi. Nećeš nikada ni vidjeti, zna se red, kućni odgoj žive sa generacije na generaciju. Rekao bih s koljena na koljeno, ali ne znam da li pčele imaju koljena. Ja i zoologija?!? Ovo je samo uvod u lijep doživljaj iz doba pandemije; učestale dženaze, narod obazriv, ali ipak dođe dosta ljudi. Jednostavno, navika i dužnost na djelu isto kao gore kod pčela. Pazi sad! Nikad nas hodža nije opomenuo – nije bilo zvrndanja telefona, niti prilično glasnog dijaloga o biznisu. Slobodno mogu kazati, dženaze sa velikim DŽ. Obradovao sam se. Ponadao sam se da smo doživjeli odgojnu katarzu, možda i jesmo. Prolazi pandemija, valjda neće i stečena katarza.

Interesuje Azema da li je voda pojeftinila – pa u kojoj to on galaksiji živi. Odlepršao preko sedam mora i devet gora, a interesuje ga cijena vode. Mislim da je on slučaj za „Podromaniju“. Ako uzmemo za osnov kupovnu moć građana, 66 miliona KM u toku pet mjeseci potrošeno na uvoz vode za piće, onda je njegovo pitanje neutemeljeno. Da ti bude slikovitije – to je isto kao da Englezi uvoze maglu i kišu.

Da pišem o kulturi bilo bi nekulturno od mene. Realisti pripadaju realizmu, a znaš da ja volim parapsihologiju i metafiziku. Možda Azem ima „žicu“ za lokalnu kulturu i umjetnost. Nažalost, niko više ni crne ni bijele o Jasmininoj „Aidi“, svakog čuda tri dana, osim bosanskohercegovačkog ponižavanja s predumišljajem koje traje, traje …

Amire, turističke destinacije imaju oblik trougla, sa tri tjemena (tačke), visočki ima samo tačku A. Moj IQ je stvarno potanak i ne mogu da odgonetnem sljedeće: sedam autobusa parkirano u Dolini piramida, a kod Altindaga ih nema. Znači: s kružnog toka pravac tačka A i obrnuto. Mislim da su svi oblici medija u ovom slučaju zatajili. Uz podršku ljudi sa otvorenih i zatvorenih listi koji su prekoračili „prag“, lokalni mediji mogu obezbijediti i tačku B i tačku C. Zamisli naslov – Tokom cijele godine Visoko nezaobilazna turistička destinacija.

Sreća pa nisam iz medija, ja sam samouki bubnjar, te se moja odgovornost može pomnožiti sa nulom.Ne uzimaj Azema za ozbiljnog sagovornika, lijep, umiljat, skrušen, ali – neka je kruška u njegovoj avliji. Razmisli i napiši mi nekoliko rečenica o tome kako vi u Obećanoj Zemlji ne možete da slijedite jednog predsjednika, a mi ovdje tri i to vrlo uspješno – i slijepo!

/Seid Zimić/