PAMMUKALE – DVOR OD PAMUKA: Čudo prirode i jedna od najvećih svjetskih atrakcija

Pamukkale je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Turskoj koju svake godine posjeti više od 2 miliona gostiju iz cijelog svijeta.

Ovaj kompleks neobičnih mineralnih izvora u plitkim vapnenačkim bazenima se nalazi na jugozapadu Turske u blizini grada Danizlija.

Pamukkale u direktnom prijevodu s turskog označava pamučnu palaču ili dvor od pamuka. Ime je dobio jer njegove bijele terase podsjećaju na plantaže pamuka koje su česte u Turskoj.

Kompleks je dug 2000 metara, a širok oko 600 metara. Nastao je kao posljedica potresa u dolini rijeke Menderes. Prelijevanje mineralne vode i taloženje minerala stvorili su prekrasne bazene ispunjene čarobnom tekućinom plave boje u kojima je turistima dozvoljeno kupanje.

Pamukkale uključuje 17 mineralnih izvora čija temperatura varira od 35 do 100 Celzijevih stepeni. Terasasti bazeni smješteni su jedan ispod drugoga, a pružaju se na sveukupnoj visini od oko stotinu metara.

U 2. stoljeću PNE Pamukkale je bio izgrađen lječilišni grad Hierapolis. Danas su od njega ostali samo ostaci starorimskih građevina, spomenika i hramova.

Pamukkale je zajedno s Hierapolisom stavljen na UNESCO listu Svjetske baštine.