Ovu vještinu trebate savladati da biste bili uspješni

Sigurno svi mi u nekim situacijama osjećamo nelagodu, neprijatnost ili neizvjesnost, pa čak i strah – naprimjer kada radimo stvari koje su nam nove, u kojima se ne snalazimo najbolje, ili u čiji ishod nismo sigurni.

Najčešće nastojimo što prije pobjeći iz takvih situacija. No, upravo takve situacije možda su ključne za naš uspjeh, piše BiznisInfo.

Jedna engleska poslovica kaže ovako: Pećina u koju se bojite da uđete, krije blago za kojim tragate.

Naravno, niko ne kaže da trebate raditi samo stvari koje ne volite. Generalno, trebali biste raditi ono što volite i što vas ispunjava. No, u ostvarenju svojih snova sigurno ćete naići na mnogo prepreka, za čije prevazilaženje će biti potrebno raditi stvari koje vam se nimalo ne sviđaju.

Mnogi stručnjaci kažu da su komfor i ugodnost jednaki stagnaciji. Ako izbjegavate neugodne situacije onda vjerovatno nećete mnogo napredovati, jer samo ponavljate stvari koje ste već savladali.

Dakle, za napredak nekad je neophodno da nam bude neugodno, da se osjećamo nesigurno – tada učimo i tada rastemo, otkrivamo nove stvari i širimo svoja saznanja.

Dobra stvar je što su istraživanja pokazala da je snalaženje u neugodnim situacijama navika kao i svaka druga, koja se može vježbati i usavršavati.

Što više boravite izvan svoje zone komfora, odnosno što više se izalažete neugodnim i nepredvidivim situacijama, postajat ćete otporniji na njih, a vaše samopouzdanje će rasti.

Kako to učiniti? Jednostavno, prihvatite sve svoje emocije, čak i one negativne. Nemojte pokušavati da ih negirate jer one neće odjednom nestati. Objasnite sebi važnost toga što radite i zbog čega morate povući određene poteze. Prihvatite osjećaj neugodnosti ali mu ne dozvolite da vas zaustavi. Prihvatite sve moguće ishode vaših poteza. Budite svjesni da će negativni osjećaji postajati sve blaži kako vaše samopouzdanje bude jačalo.

Kada usavršite ovu vještinu, naći ćete se na sigurnoj putanji ostvarenja vaših viših ciljeva.