Ovo su neki od najjačih prirodnih antibiotika

Otkriće i razvoj antibiotika spasilo je mnoge živote ljudi i životinja. Ipak, prije nego što počnete s uzimanjem lijekova, ne bi bilo loše razmisliti o prirodnim antibioticima.

Prije otkrića antibiotika mnoge bakterijske infekcije imale su smrtni ishod. Iako bi sve počinjalo kao minorna infekcija, tokom vremena bi se iskompliciralo tako da se tijelo više nije moglo izboriti s tim. Antibiotici su svojim djelovanjem pridonijeli zaustavljanju mnogih oboljenja, a razni operativni zahvati postali su sigurniji za pacijenta.

Nažalost, značajka mnogih bakterija je prilagodljivost. Sposobne su evoluirati i postati otporne na lijekove kojima se na njih djeluje. Pretjerana upotreba antibiotika, samo je ubrzala proces stvaranja njihove rezistentnosti.

Iz tog je razloga uvijek preporučljivo da se prije upotrebe lijekova pokuša borba s bakterijama prirodnim putem. Srećom, postoje namirnice s antibiotskim djelovanjem, kao i prirodni preparati koji mogu poslužiti u te svrhe.

Bijeli luk

Širom svijeta prepoznat je ne samo kao zdrava hrana, već gotovo i kao lijek. Stotinama godina se već koristi kao antibiotik, a pored toga ima još i antivirusno, antimikrobno i antigljivično svojstvo. Za ljekovitost češnjaka zaslužan je sastojak „alicin“ koji se također nalazi i u crvenom luku. Protiv infekcija možete koristiti smrvljen bijeli luk, blago prokuhan ili sirov.

Ulje origana

Zahvaljujući hemijskom spoju karvakrolu, origano je još jedan ukusni antibiotik. Preporučuje se za sve vrste bakterijskih infekcija, a naročito kod oboljenja probavnog sistema. Kako bi se postigli najbolji rezultati, koristite ulje koje sadrži najmanje 70% karvakrola. Zbog svojih antigljivičnih svojstava, ovo se ulje može koristiti i za površinski tretman kože, navodi Health & Human Research.

Ehinaceja

Poznata kao jedan od najboljih prirodnih lijekova, ehinaceja se najčešće pogrešno upotrebljava kao sredstvo protiv gripe, za što stručnjaci tvrde da ne daje željene učinke.

Umjesto protiv gripe, treba je koristiti u borbi protiv bakterijskih infekcija, kod tretiranja otvorenih rana ili trovanja krvi. Također, daje rezultate i u borbi s respiratornim infekcijama.

Kajenska paprika

Upotreba ove namirnice proturječi načelnim ljekarskim savjetima da se držimo blage i nezačinjene hrane dok smo bolesni. Ipak, ljutkasta kajenska paprika dobar je antibiotik, a uz to ima i antigljivična svojstva te ako se želite zagrijati iznutra i tako skratiti razdoblje bolovanja, ona može biti pravi izbor.

Preporuka je da se konzumira s maslinovim ili kokosovim uljem kako bi se izbjeglo oštećenje osjetljivih tkiva tijekom bolesti.

Ekstrakt sjemena grejpa

Otkriveno je da ekstrakt ovog sjemena ima jednako snažno djelovanje poput nekih antibakterijskih sapuna. Može se također koristiti u prehrani, kao sredstvo protiv bakterijskih infekcija, a njime se uspješno mogu tretirati i razne izrasline na koži.

Đumbir

Đumbir je odličan začin za svakodnevnu upotrebu. Od davnina je u upotrebi kao prirodni antibiotik, naročito u borbi protiv patogena koji se razvijaju u hrani. Stoga, ako konzumirate đumbir uz obrok svaki dan, rizik da se razbolite drastično će se smanjiti, čak i ako budete izloženi bakterijama poput salmonele ili listerije.

Kupus

Kupus i druge biljke iz porodice krstašica imaju svojstvo da, nakon konzumiranja, naša crijeva ispune plinovima. Nije ugodno, ali ako se želite izboriti s bakterijama, kupus je ono što vam je potrebno.

Sumporni sastojak u kupusu zaslužan je za stvaranje plinova u želucu, ali je istovremeno nezamjenljiv u uništavanju štetnih stanica. Antibakterijsko svojstvo kupusa najviše je izraženo kada se konzumira u svježem stanju.

Kokosovo ulje

Zbog obilja antioksidanasa u sebi, kokosovo ulje ima izraženo antigljivično i antimikrobno djelovanje te je iz tog razloga ponijelo epitet čudotvorne namirnice. Umjerena upotreba pridonosi jačanju imunološkog sustava, a kako sadrži veliki postotak zasićenih masnih kiselina, preporučljivo je dozirano ga koristiti.

Jabukov ocat

Odlično sredstvo tijekom dijete, jabukov ocat također ima brojna antibiotska i antiseptička svojstva te se preporučuje u svakodnevnoj upotrebi i kao prevencija od raka.

Mira

Brojne studije potvrdile su kapacitet ove biljke da se izbori s bakterijama poput ešerihije koli, stafilokoka i drugih te je ova biljka redoviti sastojak različitih lijekova ili suplemenata u prehrani.

Ulje lišća masline

Nije samo plod masline izvor zdravlja, već je to i lišće ove biljke. Ekstrakt lista masline, kao prirodni lijek protiv groznice, u upotrebi je još od početka 19. stoljeća, a otkriveno je i da liječi malariju. Elenolska kiselina kojom je bogato lišće masline provjereno uništava bakterije, viruse i gljivice.