OVAKVA POSKUPLJENJA NE PAMTE NI NAJSTARIJI: Jestivo ulje skuplje od goriva

Jestivo ulje je u posljednja četiri mjeseca znatno poskupilo, pa jedan litar u tržnim centrima sada košta i 3,35 KM, dok je prosječna cijena oko 2,85 maraka.

Ovo sa uljem je kao s gorivom nedavno. Svaki put kada uđem u radnju šokiram se zbog nove cijene ulja. Sve do nedavno sam kupovala ulje koje je bilo među najskupljima kod nas, ali je ovo sada nepodnošljivo. Prešla sam na neko jeftinije koje je opet skuplje nego što je bilo ono koje sam koristila prije pet-šest mjeseci – kaže za Srpskainfo jedna Banjalučanka.

Ističe kako se ne sjeća da je jestivo ulje bilo skuplje od goriva kao što je sada slučaj, i to otprilike za jednu marku.

Kako saznajemo od jednog distributera ulja za tržište Bosne i Hercegovine, cijene svih ulja na Balkanu diktira jedan veliki mađarski proizvođač, od kojeg svi ovdašnji proizvođači ulja nabavljaju sirovinu.

Navodno je na berzi cijena suncokreta rasla. Čim Mađari poskupe sirovinu, naši proizvođači odmah koriguju cijene. Mada, moje lično mišljenje je da nije normalno da se u tako kratkom periodu cijene mijenjaju – ističe ovaj distributer iz Sarajeva.

Po zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, od novembra do februara litar ulja je u prosjeku poskupio za 21 fening. Kako nam je rečeno u Ministarstvu trgovine i turizma RS, jestivo ulje je poskupilo još krajem prošle godine.

Razlog je povećanje cijena suncokreta na svjetskom tržištu zbog lošijih prinosa – dodaju u Ministarstvu.

U RS je na snazi Uredba o ograničavanju marži u prometu robe kojom se ograničava marža pri formiranju cijena u prometu na veliko, odnosno na malo.

Marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice (so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, lijekovi).

Ograničena marža, koja se računa na nabavnu cijenu, u prometu na veliko maksimalno iznosi osam, a na malo maksimalno deset posto.