OTKUPNA CIJENA MALINA ‘SKOČILA’ NA 4,20 KM: Očekuje se dodatni rast do kraja sezone

Nakon što su prethodnih godina imali problema u vezi s otkupom malina, proizvođači bi ove godine mogli biti zadovoljni cijenama po kojim će prodavati svoj urod. Pokazuje to informacija iz pojedinih hladnjača, koje su već izašle s početnim otkupnim cijenama.

Jedna od njih je i hladnjača Penik company iz Kiseljaka.

• Počeli smo otkup malina od proizvođača iz srednje Bosne i to po cijenama od 4,10 za vilamet i 4,20 KM za miker. Veliki broj proizvođača je ranijih godina, zbog niskih otkupnih cijena, zapustio svoje malinjake pa se to odrazilo i na kvalitet, a slična je situacija i ove godine, mada se ona popravlja – kazao je za Klix.ba Edin Bušatlić, agronom u hladnjači Penik company.

Prošle godine ova hladnjača maline je otkupljivala po cijeni od 3,40 do 3,75 KM, a proizvođači su zbog tog rasta cijena, u odnosu na godine prije, ponovo dobili dozu optimizma i počeli se vraćati ovoj proizvodnji.

• Činjenica jeste da su i broj proizvođača i zasijane površine smanjeni, pogotovo u onom periodu kada su cijene bile i 1,50 KM, što je dosta destimulativno utjecalo na ovaj sektor i proizvodnju. Međutim, prošle godine, kada je cijena malina počela rasti, počeo je rasti i interes proizvođača za proizvodnju. Zadovoljni smo ovom početnom cijenom malina, ali očekujemo da bi ona pred kraj sezone trebala biti i viša – istakao je Admir Đelmo, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Hladniji period ove godine, kaže Đelmo, malo se produžio, pa je odgođen i početak sezone, ali ukoliko se nastavi lijepo vrijeme, njihova očekivanja su da bi sezona trebala biti dobra te da bi i kvalitet trebao biti zadovoljavajući.

Međutim, Bušatlić smatra kako ni ove godine neće uspjeti popuniti cijeli kapacitet hladnjače koju imaju.

• Imamo jednu hladnjaču kapaciteta hiljadu tona. Mislim da nećemo uspjeti da je napunimo, ali smatram, da ćemo povećati količinu otkupa u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine otkupili smo oko 600 tona, a ove godine očekujem da ćemo imati oko 800 tona malina. Cijena koju smo ponudili sada sigurno će porasti, možda čak i za 50-60 feninga, takve su prakse i iz prethodnih godina, a sve zavisi od potražnje robe na evropskom tržištu, jer mi sve to izvozimo odmah. Zamrznute maline izvozimo u Srbiju, Austriju, Njemačku, a ove godine imamo upite iz Turske i još nekih zemalja. Tržište postoji i ono je jako, a nema problema ni u prodaji – istakao je Bušatlić.

Ono što je bitno jeste da se situacija u ovoj grani popravlja te da bi u narednom periodu i veći broj proizvođača mogao da se vrati uzgoju malina, ali je ovo prilika da počnu i oni koji to do sada nisu radili, piše Klix.