Otkazuje se realizacija Programa predškolskog obrazovanja u ZDK-u

Vlada Zeničko-dobojskog kantona do kraja ove sedmice donijet će odluku o načinu odvijanja nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama, dok bi iduće sedmice trebali donijeti odluku o realizaciji ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) za djecu koja u septembru trebaju krenuti u prve razrede osnovne škole – izjavio je za Fenu ministar obrazovanja ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministar Kozlić, zbog zaraze koronavirusom premijera Mirnesa Bašića, od petka obavlja i posao premijera ZDK- a po ovlaštenju.

– „Ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti moguće realizirati POPOiO, jer bi to trajalo do avgusta. Međutim, djeca se ranije trebaju upisati u školu pa će taj program biti otkazan, ali o tome ćemo definitivnu odluku donijeti naredne sedmice. Tada ćemo donijeti i uputstvo za upis prvačića.“ – najavljuje resorni ministar.

Danas ili sutra, dodao je, bit će odlučeno da li će se osnovci i srednjoškolci u tom kantonu u ponedjeljak, 26. aprila vratiti u školske klupe. Osnovci i srednjoškolci, nakon 12. marta, nastavu prate online.

– „Razgovarao sam s ministrom zdravstva i predsjednikom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnanom Jupićem, koji me je informisao da je nešto povoljnija epidemiološka situacija. Međutim, za konačnu odluku o povratku djece treba razmotriti sve aspekte, jer ne treba nam novi skok zaraze.“ – podvlači Kozlić.

On podsjeća da treba uzeti u obzir i činjenicu da su zdravstveni radnici iscrpljeni stalnom borbom u liječenju infekcije Covid-19.