Razlog otkazivanja sjendice je taj što se nisu pojavili delegati iz RS-a, odnosno četiri SNSD-a i jedan oz SDS-a, kao ni delegati iz HDZ-a BiH.

Na sjednicu su došli samo delegati iz reda bošnjačkog naroda, odnosno tri iz SDA, jedan iz SBB-a i jedan iz SDP-a BiH.

– Iz bošnjačkog kluba delegata prisutno je svih pet delegata, jedan iz hrvatskog kluba i niko iz srpskog kluba. Nemamo kvorum, nisu se stekli uvjeti za održavanje sjednice i otkazujem je – kazao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Hitnu sjednicu je pismeno tražilo pet delegata. Sjednicu je zakazao Izetbegović nakon što to nije, u propisanom roku, učinio predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić.

Na ovoj sjednici delegati su trebali glasati za izmjene Zakona o akcizama kojima se ukidaju akcize na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

O istim izmjenama zakona sutra trebaju glasati zastupnici Zastupničkog doma, ali bez izglasavanja u Domu naroda ne mogu stupiti na snagu.

Delegati su danas na sjednici trebali su glasati i o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, a 22 posto na luksuz, uz zadržavanje stope od 17 posto na sve ostalo. Ovo bi važilo samo do kraja godine.

Prethodno je ovakve izmjene zakona usvojio Zastupnički dom što znači da je preostalo da to čini još samo Dom naroda.

Posljednja sjednica Doma naroda održana je prije više od mjesec dana.