Otkazan VOF! – Visočki omladinski festival 2022.

Na adresu našeg portala pristigla je informacija Udruženja za razvoj i podršku mladih Plus Ultra i neformalne grupe građana Grada Visoko „P(re)okret u kojoj je navedeno

 

“Poštovani,

Obraćamo Vam se ispred Udruženja za razvoj i podršku mladih Plus Ultra i neformalne grupe građana Grada Visoko „P(re)okret,“ sa molbom za objavu informacije u vezi održavanja VOF! – Visočkog omladinskog festivala 2022.

Ako ste bili posjetioci ili učesnici prošlogodišnjeg, prvog, Visočkog omladinskog festivala, ili ste pratili naše društvene mreže, mogli ste saznati da je VOF! pokrenut u cilju afirmacije mladih umjetnika i aktivista te pružanja platforme na kojoj mogu da predstave svoje radove i umjetničko stvaralaštvo.

Ujedno smo ovim projektom željeli da pokrenemo tradicionalni omladinski festival, koji će biti prepoznat kako u Gradu, tako i u cijeloj BiH, što bi imalo utjecaj na turizam i promociju Grada Visoko.

Organizacijom Visočkog omladinskog festivala povećavali bismo broj kulturnih sadržaja i manifestacija namijenjenih mladim osobama, potakli bismo mlade da posjećuju kulturne sadržaje, direktno bismo uključili mlade u kreiranje kulturnih i umjetničkih sadržaja – direktno bismo utjecali na probleme mladih iz oblasti kulture koji su navedeni u Strategiji prema mladima Grada Visoko 2020-2024.

Ove godine, primarnu podršku u organizaciji Festivala dalo nam je Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra, preko kojih smo aplicirali na Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje projekata za mlade iz budžeta Grada Visoko za 2022. godinu, raspisanom 7. juna 2022. Poziv je ostao otvoren do 23. juna.

Zbog pretpostavki da će administrativna procedura Grada Visoko potrajati (oformljavanje komisije, donošenje odluka, objava rezultata, žalbeni rok, potpisivanje ugovora, isplata novca…) mi smo pomjerili prvobitno planirani datum Festivala, od 11. do 14. augusta na 25. do 28. august i počeli samostalni fundraising.

Obavijest o odabiru projekata za mlade za finansiranje/sufinansiranje iz Budžeta Grada Visoko za 2022. godinu objavljena je 5. augusta 2022, što je bio posljednji radni dan prije kolektivnih godišnjih odmora uposlenika gradske uprave. Upravo zbog toga, nismo bili u mogućnosti (kao ni ostala udruženja koja su pozivom odabrana i dobila novac) potpisati ugovor niti dobiti bilo kakvu informaciju po kojoj bismo mogli nastaviti organizaciju Festivala.

Nažalost, zbog odugovlačenja administrativnih procedura za objavu rezultata poziva, kao i činjenice da su rezultati objavljeni dan prije godišnjih odmora, bez prilike da se informišemo da li ćemo ikako moći nakon završetka projekta potpisati ugovor i isplatiti troškove retroaktivno, ovogodišnji VOF! – Visočki omladinski festival 2022. je otkazan.

Mi se iskreno zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos da se VOF! – Visočki omladinski festival 2022. organizuje: Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra, Omladinska kulturno-umjetnička platforma – OKUP u Bugojnu, Institut za razvoj mladih KULT, Mega-trans d.o.o, “Bosnian Beech Board”d.o.o., svim prijateljima i organizatorima Festivala, svim bendovima i mladim umjetnicima i mladim ljudima koji su se javljali s upitima za učešće.

Zahvaljujemo se i Komisiji za odabir projekata za mlade za finansiranje/sufinansiranje iz Budžeta Visoko za 2022. godinu i Gradonačelniku Mirzi Ganiću koji su velikodušno dali priliku da pružimo platformu mladim ljudima u Visokom.

Iako nismo uspjeli da organizujemo Festival ove godine, mi nastavljamo dalje u pokušajima da napravimo Visoko Grad pristupačan mladim ljudima, pun prilika za druženje, rad i usavršavanje.

Ubrzo vam najavljujemo nove aktivnosti, a u međuvremenu se vidimo na akciji uljepšavanja dijela šetnice popularnog naziva „Sicilija“ u nedjelju (28.8, pod nazivom Family day Visoko – za Visoko, grad 21. stoljeća! u organizaciji Udruženja „Setup,“ a u saradnji sa Gradskom Upravom Visoko, JKP Gradska groblja, JKP Visoko i svim ljudima dobre volje.

 

Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra radi na osnaživanju mladih kroz pružanje podrške i prilika za dodatno usavršavanje i razvoj neformalnih vještina i kompetencija potrebnih za aktivno učešće u društvu. Možete nas kontaktirati na e-mail adrese azra@vof.ba / +387 62 915 320
ili na meris.becovic@plusultra.ba / +38762907022.

Srdačan pozdrav”