OSTRVO LJUBAVI: Bali – Indonezija

Bali je najzapadniji otok Maloga sundajskog otočja (Indonezija) koji se prostire na 5.632 km², i ima skoro 4 miliona stanovnika.

Ostrvo je bogato rižom, kokosovom palmom, kukuruzom, pamukom, duhanom, kafom, različitim voćem i stokom. Danas je najjača industrija na Baliju turizam.

Najveći i glavni grad na Baliju je Denpasar (491.500 stanovnika). Žitelji su Malajci do kojih je prodirao islam već u 15. stoljeću, a sve do danas su sačuvali brahmanizam, stari način življenja

Prvi Evropljanin na Baliju bio je Nizozemac Cornelis de Houtman, koji je došao na Bali 1597. godine. Starosjedioci su sve do 1849. godine odolijevali napadima Nizozemaca, ali su im se na kraju, nakon žestokih borbi, pokorili.

Tokom 2. svjetskog rata Bali su zauzeli Japanci. Nakon što je 1949. Nizozemska priznala indonezijsku nezavisnost, 1950. je Bali prestao biti dio Nizozemske i postao jedna od provincija Indonezije.

Posebna atrakcija je Kulturni krajolik subaka, koji je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Subaka je vodoopskrbni sistem kanala i brana u čijim središtima su hramovi. On je u prošlosti omogućio mještanima da budu vrlo uspješni uzgajivači riže na otočju, što je bilo jako bitno zbog održavanja izuzetno guste populacije stanovništva.