Ostrvce u Italiji za koje se ne zna, a izgleda kao iz bajke

Male vijugave ulice, šarene fasade, kafić pored kafića, Italijani na vespama, palme i kristalno more koje se svjetluca na suncu čine Procidu savršenim mjestom za bjekstvo.

Najbolje od svega je što je ovo ostrvo malo, autentično i ni prije pandemije nije bilo pod opsadom turista.

Ostrvce je dovoljno mirno za odmor, a dovoljno živo da ima sadržaja. Uz to, proglašeno je italijanskom prijestolnicom kulture za 2022. godinu. Slatka, mala Procida.

Nalazi se u Napuljskom zalivu, između grada Napulja na obali i većeg, vulkanskog ostrva Iskija na jugu Italije. Njegova površina zauzima samo četiri kilometra kvadratna. Na njemu živi 10.000 stanovnika.

Čim se iskrcate s broda u jednu od tri luke, jasno vam je da niste pogriješili. Na Procidu uglavnom dolaze stanovnici Napulja kada žele da pobjegnu od gužve, piše Pun kufer.

Za one potpuno zaluđene morem, ovdje ćete lako pronaći hotelsku sobu – na privatnom brodu. U njemu je sve, od dnevnog boravka i kuhinje, do spavaće sobe. Udobno i lijepo, a nije ni skupo. Samo se treba navići na ljuljanje.

Autentično i tradicionalno

Procida je šarmantno i tradicionalno mjesto u kojem se lokalna kultura još uvijek uveliko oslanja na narodnu mitologiju i hrišćanska vjerovanja. Ljubitelji historije vole da lutaju dijelom grada Terra Murata – zemlja zaštićena zidom. To srednjovjekovno utvrđenje na brdu je ujedno i najviši dio ostrva sa svega 90 metara. S njega se pruža nevjerovatan pogled na cijelo ostrvo i more.

Očekujte standardnu mediteransku hranu, s jednim dodatkom: naime, ovdje vole da stavljaju limun gotovo u sve – od pića do tjestenine s bijelim lukom i maslinovim uljem.

Prijestolnica kulture

Izabran je za italijansku prijestolnicu kulture 2022. godine.

“Ovo je prvi put da je tako malo mjesto osvojilo ovu nagradu”, ponosno je istakao italijanski ministar kulture Dario Franćeskini. On je objasnio da je najvažniji kriterijum pri ocjenjivanju bio kvalitet projekta. Procida je očigledno imala dobar projekat koji je usmjeren na očuvanje lokalne kulture i prirode (naročito obale) ali na održiv način.

Procida je inspirisala pisce poput Alfonsa de Lamartinea i Elze Morante da radnju svojih romana smjeste baš na Procidu. Zbog toga i danas kostimirani glumci koji predstavljaju likove iz romana, šetaju ulicama, rado se upoznaju s turistima i pričaju im “svoju životnu priču”.

Isto tako, poslužila je i kao set za snimanje više od 30 filmova, među kojima se najviše proslavila Kleopatra s Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama. Drugi poznati filmovi su na primjer The Postman i The Talented Mr. Ripley.

Zato ne čudi da je i u stvarnosti postala mjesto radnje Filmskog festivala na kojem se od 2013. godine okupljaju mladi reditelji, scenaristi, glumci i ljubitelji filma iz cijelog svijeta. Cijelo ostrvce ima samo jedan bioskop, pa se lokacija festivala ne može promašiti.

Iako nije teško cijelo ostrvo preći pješke, postoje i mali busevi. Oni koji su bili savjetuju da ipak uživate u šetnji i mirisu mora u vazduhu ako imate dovoljno vremena. A na Procidi ga, čini se, ima na pretek.