Osobe sa invaliditetom dodatno marginalizovane u vrijeme virusa korona

Osobe s invaliditetom, zajedno sa starijim osobama, spadaju u grupu koja je najugroženija zbog pandemije virusa korona, a najveću, ponekad čak i jedinu podršku, imaju od svojih porodica, od kojih nerijetko i zavise u kriznim periodima.

Mišljenja su ovo udruženja za osobe s invaliditetom, u kojima smatraju da je situacija najteža u manjim sredinama, gdje ne postoje sistemi podrške, te da ove zajednice treba da slijede dobar primjer Banjaluke.

Tanja Mandić Ðokić, sociolog i aktivistkinja za prava osoba s invaliditetom, rekla je da osobe s invaliditetom često imaju i druga hronična oboljenja, a i ako nemaju, zbog stila života i nemogućnosti kretanja, spadaju u grupu koja je ugrožena pandemijom kovida-19.

Dodala je da osobe sa invaliditetom u Banjoj Luci, zbog preduzetih mjera i akcije “Niste sami”, osjećaju da se probudila svijest i da se o njima vodi posebna briga.

  • Akcija koja je pokrenuta u Banjoj Luci za besplatnu dostavu namirnica i lijekova zaista je dobra. U karantinu smještenom u Studentskom domu u Banja Luci planiran je apartmanski smještaj za osobe sa invaliditetom, što nam govori da je sistem na neki način vodio računa o nama i odgovorio na naše potrebe – objasnila je Mandić Đokićeva.

Dodala je da se ipak osobe s invaliditetom u vrijeme krize najviše oslanjaju na članove njihovih porodica.

  • Ako se neko od članova naših porodica zarazi virusom korona, mi nemamo luksuz da se od njih odvojimo – rekla je Mandić Đokićeva.

Prema njenim riječima, još funkcioniše servis personalne asistencije.

  • Ti ljudi dolaze na posao da bi nama pomogli, tu jeste rizik i za njih i za nas veći, ali svi se trudimo da se pridržavamo propisanih mjera – zaključila je Mandić Đokićeva.

Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara regije Banja Luka, rekao je da je mišljenja da u kriznim štabovima u manjim sredinama treba da budu i osobe s invaliditetom, koje će na pravi način predočiti šta je sve potrebno ovim građanima.

Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih RS, kazao je da je možda srećna okolnost što su lica s invaliditetom i inače izolovana i segregirana te da im zbog toga samoizolacija u vrijeme virusa korona ne pada teško.

  • Izolacija je otežala rad naših udruženja, ali smo se snašli koristeći elektronske medije. Nedavno smo prvi put održali sjednicu Skupštine Saveza slijepih RS elektronskim putem – objasnio je Suzić.

Istakao je da, iako je u manjim sredinama prisutan i manji broj lica s invaliditetom, ona su primorana da se za pomoć oslanjaju na prijatelje, rođake i porodice.

  • Bilo bi dobro da se lokalne zajednice ugledaju na primjer općine Banja Luka – zaključio je Suzić.