Osmanagić za Hayat: Zahvaljujući Đokoviću Bosanske piramide posjetio je rekordan broj gostiju

BiH više nego ikad treba promocija, dobri ambasadori koji će predstaviti našu zemlju u što boljem svjetlu. Najbolje to, puno bolje od političara, rade bh.sportiste. Nakon Amela Tuke, Novaka Đokovića, u posjetu Bosanskoj dolini piramida stigao i Džanan Musa i to sve zahvaljujući večerašnjem gostu u studiju „Vijesti u 7“- osnivaču fondacije Dolina bosanskih piramida, Semiru Osmanagiću.

Gospodine Osmanagiću, koliki je značaj posjete svjetski poznatih imena, poput Đokovića BiH u smislu promocije turizma? Zanimljiva je posebno njegova izjava da on Visoko osjeća svojim drugim domom. Čak je kazao da se ovdje oporavio i preporodio?

  • Veliki je efekat za čitav svijet. On je najbolji teniser svijeta, i nakon njegovog prvog dolaska imali smo veći broj gostiju iz Srbije i RS-a. Nakon toga smo imali rekordan broj gostiju u ovoj godini. Kada prođe korona nadam se da će naše piramide biti krcate gostima.

Park ravne bio je zatvoren 50 dana. Bili ste primorani radnike poslati na čekanje. Gosti su se čini se, počeli vraćati. Kakva je trenutno situacija? Prošle godine ste imali više od 300 volontera iz cijelog svijeta.

  • Mi smo bili prvi možda na Balkanu koji su otpustili radnike već krajem februara, pa smo ih onda počeli vraćati. Novak Đoković je svakako kruna naših napora, i mi smo prosto daleko ispred ostalih. Ljude zanima šta se u Visokom dešava.

Vidimo, raste broj zaraženih korona virusom. Kakve bi posljedice imalo ponovno uvođenje mjera zabrane, zatvaranje?

  • Ovo već ima katastrofalne posljedice, znamo da smo ekonosmki gledano u lošoj situaciji. Mi jednostavno tonemo u ekonomsku recesiju. Dovest ćemo se u situaciju da će nam veći dio novca zavisti od stranih kredita, ali i u svijetu je kriza.

Još se ne zna kako će i kad pandemija stati. Kako vi vidite dalji razvoj cijele situacije, kako spasiti radna mjesta?

  • Jasno je kad će završiti pandemija. To bi trebalo biti nakon 18 mjeseca od početka, tako je i rečeno. Neće se vratiti u normalu koja je bila, nego u novu normalu.

Kako dotada preživjeti?

  • Vrlo teško, EU će nam pomalo davati na kašikicu a mi ćemo očekivati tu pomoć.

I vi ste napustili život u Americi i došli u BiH. Koliko je teško bilo sve ove godine dokazivati postojanje piramida u našoj zemlji.

  • Nije bilo teško nego je bilo jako puno otpora. Kada ispred sebe imate argumentaciju, onda znate da ćete ostvariti svoj san.

Imate li neki podatak, koliko je do sada turista posjetilo bosanske piramide?

  • Oko 60.000 posjetilaca je posjetilo Visoko i piramide, a nekada se dešavalao da nula turista dođe u naš grad.

https://www.youtube.com/watch?v=Kc2mX-Svpgc&feature=emb_title