OSMAN SUŠA: KUPOVINOM VEME ŽELIMO RIJEŠITI RUŽNU SLIKU KOJU IMAMO U CENTRU GRADA

Robna kuća VEMA je građevina koja je nekad bila simbol izuzetno uspješnog trgovačkog grada, ali i u novije vrijeme jedan od dokaza onima koji nas ne vole, da se Visočani, nakon što je rat stao, nisu snašli u novonastaloj situaciji i da je višestoljetna slava visočke sposobnosti zauvijek završila u prašini.

Porodica Suša koja vodi kompaniju Suša Commerce jedan je od primjera da to nije tako. Trudom, radom i zalaganjem daju veliki doprinos visočkoj privredi. Posljednji primjer tog doprinosa je njihovo investiranje u kupovinu Robne kuće VEMA i izuzetan uspjeh da VEMA ostane u vlasništvu visočkog privrednika.

Robna kuća VEMA u svoje vrijeme je izgrađena po evropskim standardima, projektovana u duhu savremene arhitekture. U funkcionalnom smislu, izgradnja „VEME“ je predstavljala odgovor na realne potrebe tadašnjeg Visokog, kao i okolnih općina, što je rezultiralo uvijek popunjenim i posjećenim sadržajima ovog objekta. Ukratko, planeri, urbanisti, projektanti, ekonomisti, i svi ostali uključeni u priču o izgradnji Robne kuće VEMA u Visokom, su u potpunosti položili ispit i dokazali svoje sposobnosti – „VEMA“ je tada odgovorila svim postavljenim zahtjevima, postala simbol jednog vremena našeg grada i istinski ponos Visokog i Visočana.

Da li će Visoko ponovno dobiti takav objekat koji će biti jedan od simbola novog Visokog?

Direktor Osman Suša, mlad i uspješan čovjek sa jasnom vizijom i ciljem, dokazao je da kompanija Suša Commerce zna napraviti kvalitetne i održive poslovne projekte, pa se nadamo da će i ova investicija obogatiti Visoko sadržajima koji nam nedostaju.

– “Na ovaj način želimo riješiti prilično ružnu sliku koju imamo u centru grada, te proširiti poslovne aktivnosti kompanije Suša Commerce“, izjavio je direktor Suša najavljujući nova zapošljavanja.

Kako kaže, prvenstvo u zapošljavanju imat će postojeći radno sposobni radnici Robne kuće VEMA, kao i djeca radnika koji su spremni za odlazak u penziju.

Svjedoci smo da u visokom pušu neki novi, pozitivni vjetrovi. Mnogo toga se u posljednjih par godina promijenilo. I dalje se radi na tome. Visoko je krenulo naprijed. Za razliku od prethodnih godina kranovi i građevinske mašine mnogo više su aktivne na području naše općine, a tu su i strani investitori koji se sve češće spominju. Općinske vlasti neumorno rade na stvaranju boljih uslova za ulagače. Smatramo da je Visoko dvadesetak godina nakon rata napokon dočekalo dugo iščekivano buđenje, i da za Visoko dolaze bolji dani.

ViPromo arhiv (2015.)

naslovna fotografija Bojan Krajišnik 2022.