OSIM KVRŽICE: Ovi manje poznati simptomi ukazuju na mogućnost raka dojke kod žena

Redovitim samopregledom dojki mogu vam pomoći u otkrivanju abnormalnosti, a mamografija može pružiti kompletan uvid koji otkriva kakve promjene tkiva imate. No, postoje neki simptomi koji su manje poznati, a mogu pomoći u prepoznavanju raka dojke.

Kvržica u dojci ili ispod pazuha koja se može opipati rukom najčešči je pokazatelj raka dojke. Ona ukazuje da osoba ima širenje abnormalnih stanica stoga je najbolje otići na pregled kod ljekara, koji će vam utvrditi radi se o raku dojke ili možda imate neki drugi zdravstveni problem kao što su hormonalne promjene.

Ljuskave ili crvene bradavice

Područje oko bradavica koje se ljušti može biti znak koji upućuje na rak dojke, ali također može biti i da osoba ima neku kožnu bolest. Osim toga ljuštenje kože na grudima može biti uzrokovano grubom odjećom i uskim grudnjacima. U svakom slučaju posjetite ljekara.

Iscjedak iz bradavice

Ukoliko vam iz bradavice curi iscjedak u smeđoj, žutoj ili crvenoj boji, trebali biste kontaktirati ljekara. Iscjedak koji nije namjerno uzrokovan i pojavljuje se samo u jednoj dojci znak je da morate otići na procjenu kod stručne osobe, prenosi Klix.

Spljoštene ili uvučene bradavice

Ukoliko ste primijetili da se oblik vaše bradavice promijenio tako što se uvlači prema grudima ili izgleda spljošteno postoji velika šansa da je to zbog raka dojke. Također, bradavice mogu promijeniti oblik u trudnoći ili ako imate temperaturu. ali ukoliko osjetite bol, svrbež ili crvenilo, uradite pregled kod ljekara.

Zadebljanje površine grudi

Ukoliko površina vaših grudi postanu deblje ili tvrđe na dodir to može upućivati na rani simptom raka. Zadebljanje može biti na površini kože ili unutar dojke i može biti uzrokovano stanicama raka koje blokiraju cirkulaciju u dojci.