Osam jednostavnih navika za prirodno jačanje imuniteta

Šta je najvažnije napraviti u ove dana kada smo svi u strahu od zaraze? Odgovor je zaštititi organizam jakim imunitetom!

Donosimo vam nekoliko trikova kojima ćete osnažiti imunitet i tako omogućiti organizmu da se lakše bori protiv virusa.

Ostanite u formi – vježbajte!

Ne odustajte od vježbe iako je većina sportskih centara zatvorilo vrata, neki stručnjaci preporučuju da vježbate na vazduhu, a možete i u vlastitom boravku! Čak je i 30 minuta dovoljno kako biste osnažili organizam i ostali zdravi.

Uživajte u opuštanju i snu

Držite nivo stresa pod kontrolom. Napetosti i stresne situacije možete izbjeći učestvovanjem u opuštajućim aktivnostima, poput joge, tai chija, vježbi disanja ili opuštanja mišića. Spavajte. Tokom sna, hormoni pomažu vašem tijelu da se oporavi i ponovno izgradi. Ako kontinuirano spavate premalo, vaš imunitet je u opasnosti.

Vitamini, vitamini, vitamini

Oni direktno osnažuju efekat imunološkog sistema. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E and selena. Vitamin A smanjuje rizik od infekcija. Željezo pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitijela. Sve vitamine možete pronaći u svježim namirnicama pa pažljivo birajte svoje obroke ili ih u organizam unesite posredstvom dodataka prehrani.

Voće i povrće čuvaju zdravlje

Na stolu uvijek imajte puno svježeg voća i povrća. Konzumirajte ih kao svježe napitke, dodatke salatama ili obrocima ili kao samostalni međuobrok.

Ne zaboravite na tekućinu

Instinktivno ćemo posegnuti za čajem kada smo bolesni, znajući da topli napitak hrani imuni sistem, a varijacija biljaka u njemu može pomoći u borbi protiv infekcija. Bostonski su istraživači otkrili da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šolja crnog čaja, ojačavaju baš dio imunološkog sistema koji se bori protiv infekcija.

Smanjite unos kalorija i izbjegavajte toksine

Ograničavanje unošenja kalorija u organizam osnažuju ključne ćelije imunološkog sistema koje se bore protiv infekcija. Za zdrav i snažan imunitet, važno je izbjegavati nikotin i alkohol.

Njegujte pozitivne misli

Negativne misli djeluju negativno i na imunološki sistem pa samo pozitivne misli prenosite iz jednog dana u drugi.

Higijena

Svi znamo da se najlakše zaraziti prljavim rukama, pa pazite gdje ih stavljate i ne dirajte lice prljavim rukama.