Omladina džemata Buci u novoj humanitarnoj akciji za dvije porodice iz Travnika i Gornjeg Vakufa

U surovom svijetu zla, nepravde, bluda, razvrata, oholosti i velikih poroka, našla se jedna manja grupa Allahovih robova, koja svoje slobodno vrijeme koristi u službi Gospodara.

Prolaznost ovog svijeta je na dohvat ruke, tik uz naš vrat, a Bučki omladinci su svakodnevno u potrazi za dobrima, koja će ponijeti sa sobom i stati pred Svevišnjeg. Postoji li bolja sadaka od pružene ruke spasa i prijateljstva jetimu, onima koji imaju posebno mjesto kod Allaha dž.š.

Akcija skupljanja sredstava za dvije porodice jetima pokrenuta je prije deset dana i prikupljeno je mnogo sredstava, te su momci krenuli ka Srednjoj Bosni. Prva adresa bilo im je Turbe kod Travnika, porodica Delić. Tu su zatekli tri jetima sa svojom majkom, a otac je umro prije 5 godina. Najstarije dijete je sin Elvir, koji ide u VI razred, dvije kćerke Fatima i Melika, V i IV razred. Porodica preživljava od dječijeg doplatka i jedina svjetlost koja djecu obasjava je ljubav njihove majke, koja ih grije u najsumornijim noćima. Ekipa sa Buka je obradovala ove jetime raznim poklonima: odjeća, obuća, ruksaci, školski pribor, namirnice, odjeća za majku, te novac u iznosu od 1000 KM. Njihove oči kriju tešku i surovu sudbinu, nedostaje tu očeva ruka, ona koja najjače grli, ali drže se hrabro uz svoju majku. Majka je hrabra, pruža oslonac i podršku svojim evladima, pred njom je težak zadatak, ali uz pomoć Gospodara izvest će ih na pravi put.

Sljedeća porodica je Čajdin iz mjesta Pridvorci kod Gornjeg Vakufa. Ovo je jedna teška i žalosna priča, majka živi sa sinovima Mustafom i Adnanom. Mustafa je završio školu i on radi na dnevnici, ali Adnan je učenik 9. razreda. S njima u kući živi još i amiđa i dvije tetke, koje imaju mentalne teškoće. Ova šesteročlana porodica bez stalnih novčanih primanja, sa teškom sudbinom, ne može nas ostaviti ravnodušnim. Za njih su pripremljene namirnice, obuća, ruksak i školski pribor za dječaka Adnana, ali i novac u iznosu od 1000 KM. Nadamo se da će bar par mjeseci živjeti bez stresa i sa osnovnim životnim potrebama.

Hvala svima koji su dali svoj doprinos ovoj akciji, a posebno hvala Samel ef. Smajiću koji nas je uputio na ove jetime i pomogao uspješnoj realizaciji akcije.

Allahu moj, Ti koji sve možeš, u Čijoj je vlasti i Nebo i Zemlja, smiluj se, Gospodaru, svima koji Te za pomoć mole. Uputi sve jetime ovog svijeta na put spasa i istine, neka ni jedno dijete ne zaspi gladno i žedno. Svim dobrim ljudima koji pomažu ove akcije i dobre priče Ti podari nagradu na oba svijeta. Smiluj se Svevišnji i djeci koji svoje djetinjstvo provode u ratu, krvi, gladi i bolesti. Tako Ti Tvoje veličine i milosti, podari ozdravljenje svojim robovima. Amin.

OMLADINA DŽEMATA BUCI