Omladina džemata Buci, MIZ Visoko, u posjeti jetimima u Gračanici kod Prozora

U svijetu savremenog doba i napredne tehnologije, postoje i oni koji se svakodnevno bore za život i egzistenciju.

Malene ljepotice, ruže mirisne, sestrice Šejla i Lejla, koje imaju 10 i 12 godina, ostale su prije pola godine bez mame. Osmijeh na njihovom licu je nejasan i iskrivljen, tek onaj iz pristojnosti. Malene glavice nisu birale ovu tešku sudbinu, ali Uzvišeni Gospodar nam šalje iskušenja. Kada su ostale bez svoje majke, brigu o njima je preuzela nana, majčina mama. Već iznemogla, bolesna i u žalosti za voljenom kćerkom, morala je skupiti snagu da odgaja i brine o ovim djevojčicama. Mnogo im pomaže daidža, ali najveći problem su finansije. On ima svoju porodicu, radi sezonske poslove, te koliko god može pomaže majku i sestrične.

Na svu bol koju nose u sebi, nemaju sredstva ni za najosnovnije uslove za život. Njihova nježna i neiskvarena dječija lica nisu još ni svjesna u kakvom su se iskušenju našla. Mama im nedostaje i njena smrt je sve promijenila. Njihovo bezbrižno djetinjstvo je ugašeno silom, preko noći su odrasle i našle su se u kandžama života. Zato smo se svi pokrenuli da bar malo uljepšamo njihov teški život.

Omladina džemata Buci, sa svojim efendijom Ahmićem, bila je aktivna par sedmica i prikupila novčana sredstva. Mnogo ljudi je učestvovalo, novčano, namirnicama, hranom, odjećom. Prikupilo se ukupno 1.900 KM. Za dio novca je kupljena odjeća i obuća za djevojčice, a ostatak u vrijednosti od 1.200 KM je predat njihovoj nani.

Molimo Gospodara da ovo hajr djelo primi kod sebe, da ljude koji učestvuju u ovim akcijama nagradi onim za čim dove i žele. Našem efendiji, koji nikad ne stoji, koji razgovara sa ljudima, koji nas sve podstiče i ukazuje nam na važnost dijeljenja i suosjećanja sa našom braćom i sestrama, Allah da podari lijepi džennet i da njegov trud i rad podstakne i ostale na ovakve akcije. Našim djevojčicama, Šejli i Lejli, koje su voljom Svemilosnog ostale bez mame, da Allah nadoknadi na onom svijetu ovu bol, te da ih izvede iz ovog siromaštva. Allah vas sve nagradio.

OMLADINA DŽEMATA BUCI